Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα στηρίξουν την Ελλάδα είτε υπάρξει συμφωνία, είτε όχι

Financial Times: ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα στηρίξουν την Ελλάδα είτε υπάρξει συμφωνία, είτε όχι
"Η Ελλάδα θα εξαρτάται από τη στήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ για πολλά ακόμη χρόνια"
Τη βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν την Ελλάδα σε κάθε ενδεχόμενο εκφράζουν οι Financial Times, παρεμβαίνοντας στις καταιγιστικές εξελίξεις.
«Η Ελλάδα θα εξαρτάται από τη στήριξη της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πολλά ακόμη χρόνια, εξαιτίας του βάθους των οικονομικών της προβλημάτων» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Όπως εξηγεί, είναι αναληθής η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο, δίχως τη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας.
Aκόμη όμως, και εάν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, οι δανειστές και πάλι θα κληθούν να διασώσουν την Ελλάδα.
«Ακόμη και σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δείξει την πρέπουσα αλληλεγγύη στην Αθήνα» εξηγεί χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Άλλωστε, ήδη υπάρχουν γερμανικές «φωνές» υπέρ μίας οργανωμένης εξόδου από το ευρώ, με παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Και στην περίπτωση του ΔΝΤ, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Christine Lagarde δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, καθώς μία αποτυχία του προγράμματος διάσωσης θα στηλιτεύσει την «εικόνα» και τη φήμη του Ταμείου.
Πάντως, σε άρθρο τους στις 19 Ιουνίου του 2015, οι Financial Times είχαν καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων.
Σε άρθρο, όπου παραθέτεται η άποψη των συντακτών της εφημερίδας, οι Financial Times τόνιζαν ότι οι επιλογές της Αθήνας είναι δύο: είτε θα καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία.
Δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η χρεοκοπία, εκτιμούσε η εφημερίδα, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
«Kανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά» υπερθεμάτισαν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα λάβουν ή δραχμές ή… και τίποτα!
«Το χάος που θα ακολουθήσει θα τραυματίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και θα σκορπίσει κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» υπογράμμιζε εν συνεχεία.
Φυσικά, εξηγούσε η εφημερίδα, κανείς δεν επιθυμεί μία τέτοια έκβαση.
Η λύση επομένως είναι μία, η αποδοχή της ευρωπαϊκής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Δίχως φίλους και χρήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισήμαιναν οι Financial Times, διαθέτει μόλις τρεις επιλογές: μία τεχνική, μία ηθική και μία άτιμη.
- Σε τεχνικούς όρους, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ επί τους προγράμματος βοήθειας πρέπει να βρει ευήκοα αυτιά.
Οι Ευρωπαίοι κάνουν μέγιστο λάθος που αρνούνται μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει απόλυτο δίκιο όταν επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα την ανάπτυξη, κάτι το οποίο εξέλειψε από τις προηγούμενες συμφωνίας.
- Σε ηθικούς όρους, ο Τσίπρα έχει δικαίωμα να υποστηρίξει τον ελληνικό λαό, ο οποίος τον εξέλεξε για να καταργήσει τις προηγούμενες συμφωνίες.
Όμως, η ψήφος των Ελλήνων δεν πρέπει να αγνοεί την ψήφο των Γερμανών ή των Νορβηγών.
Επίσης, ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον Τσίπρα, δεσμευόμενος να διατηρήσει την Ελλάδα εντός ευρώ.
- Η άτιμη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στον τρόμο που προκαλεί το ενδεχόμενο του Grexit.
«Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν άδικο για τα προγράμματα βοήθειας, μπορεί να έχουν άδικο και για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η αποδοχή των προτάσεών τους θα προσφέρει στην Ελλάδα μία νέα ευκαιρία για τον οικονομικό μέλλον της χώρας» υπερθεμάτιζαν οι Financial Times.
Eάν ο Τσίπρας δεν επιθυμεί τη μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να παραθέσει μία αντιπρόταση, όπως το σπάσιμο των καρτέλς που κρατούν πίσω την ελληνική οικονομία, εξηγεί εν συνεχεία η βρετανική εφημερίδα.
To Grexit, κατέληαν οι Financial Times, θα πρέπει να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.

(πρώτη ενημέρωση 23 Ιουνίου 2015, 07:22)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης