Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα ύψη αγωνία και αβεβαιότητα – Ώρα αποφάσεων για Τσίπρα, κυβέρνηση… και ΣΥΡΙΖΑ

Στα ύψη αγωνία και αβεβαιότητα – Ώρα αποφάσεων για Τσίπρα, κυβέρνηση… και ΣΥΡΙΖΑ
Στα ύψη είναι και η αβεβαιότητα για την «τύχη» και την επόμενη ημέρα της χώρας
Στα ύψη βρίσκεται η αγωνία καθώς κορυφώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Μαζί με την αγωνία, στα ύψη είναι και η αβεβαιότητα για την «τύχη» και την επόμενη ημέρα της χώρας.
Και μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και συνεπώς τότε να εκπνέουν και όλα τα περιθώρια για συμφωνία, αλλά είναι προφανές ότι το σημερινό Eurogroup και η ακόλουθη Σύνοδος Κορυφής θα δείξουν την κατεύθυνση.
Αν δηλαδή οδεύουμε στη συμφωνία ή στη ρήξη.
Αν και το δεύτερο σενάριο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, μια και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοια εντολή στις 25 Ιανουαρίου και τυχόν ρήξη θα σηματοδοτούσε πρωτοφανή πολιτική, οικονομική και κοινωνική αναταραχή, το «κλειδί» για τις εξελίξεις θα είναι, εάν ο πρωθυπουργός καταφέρει να λάβει μια σαφή δέσμευση από τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.
Εφόσον υπάρξει μια τέτοια δέσμευση από τους δανειστές (την περασμένη εβδομάδα είχε διαρρεύσει πως Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο), είναι προφανές πως η κυβέρνηση θα είναι αρκετά πιο ελαστική στη διαπραγματευτική της γραμμή.
Διότι μια συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με προβλέψεις για ελάφρυνση του χρέους και ενδεχόμενα αναπτυξιακά μέτρα είναι ικανή να «ισοσκελίσει» τα όποια νέα επώδυνα εισπρακτικά μέτρα, ακόμα και περικοπή συντάξεων.
Επιπλέον, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να συνοδευτεί από όλα τα «κατάλληλα» επιχειρήματα για να περάσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι θα ακυρώνει τις περισσότερες εκ των προεκλογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού και του κόμματος του.
Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία εκτιμάται ότι περνά άνετα από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ, και συνεπώς η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, απολαμβάνοντας παράλληλα μια ευρύτατη λαϊκή στήριξη.
Αυτό πάντως είναι το αισιόδοξο – για την κυβέρνηση – σενάριο.
Σε περίπτωση που η συμφωνία, στην οποία θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική του ομάδα, δεν εγκριθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις, τις συνέπειες των οποίων κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει.
Από νέες εκλογές με ριζικές – ενδεχομένως – αλλαγές στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι οικουμενική κυβέρνηση, υπό οικονομικές – και κοινωνικές – συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης