Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Τράπεζες… η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής κυβέρνησης

Financial Times: Τράπεζες… η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής κυβέρνησης
Εάν η ΕΚΤ κρίνει τις τράπεζες αναξιόπιστες, η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εναλλακτική, πέραν της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών
Ως την Αχίλλειο Πτέρνα της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν το τραπεζικό σύστημα οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση των εγχώριων τραπεζών υπονομεύει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.
«Ο φόβος για την χρεοκοπία είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς η ωρολογιακή βόμβα, που ονομάζεται ελληνικές τράπεζες, προκαλούν μεγαλύτερο τρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα.
«Η μοίρα των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν και τη ρευστότητα και την αξιοπιστία τους» εξηγεί από την πλευρά της KBW Research, o Jonas Floriani.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν από τρεις παράγοντες:
- Ρευστότητα
Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν υποχωρεί κατά 25% τους τελευταίους έξι μήνες, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών.
Μόνο την Πέμπτη, από τις τράπεζες έφυγαν 1 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή της εβδομάδας, οι εκροές εκτιμώνται σε 3 δισ. ευρώ.
Ως αντίβαρο στη φυγή κεφαλαίων, η ΕΚΤ έχει παράσχει ρευστότητα άνω των 110 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
- Αξιοπιστία
Για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ απαιτείται η αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή ένα επαρκές επίπεδο εγγυήσεων (collaterals).
Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των τραπεζών, λόγω της κεφαλαιακής τους θέσης.
Ανησυχία εμπνέει άλλωστε, και η ποιότητα των τραπεζικών assets, τα οποία θα υποστούν σημαντική ζημιά, σε περίπτωση χρεοκοπία της Ελλάδας.
- Οικονομία
Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πιέσεις από την προοδευτική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εάν η ΕΚΤ κρίνει τις τράπεζες αναξιόπιστες και αναστείλει το ELA, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Financial Times, δεν θα έχει καμία εναλλακτική, πέραν της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.
Τότε, καταλήγει η εφημερίδα, η Ελλάδα θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ του bail in - για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες - και της … τύπωσης νέου νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης