Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBH: «Αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας οι τράπεζες - Η κρίση ρευστότητας τείνει να μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας

BBH: «Αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας οι τράπεζες - Η κρίση ρευστότητας τείνει να μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας
Οι φημολογίες για Grexit και επιβολή capital controls έχουν επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες
Η κρίση ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τείνει να μετατραπεί σε μια κρίση φερεγγυότητας, σημειώνει η Brown Brothers Harriman, καθώς οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Όπως σημειώνει, «έχουμε προειδοποιήσει ότι η πιο πιεστική "αχίλλειος πτέρνα" είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Σε λιγότερο από 48 ώρες, που η ΕΚΤ επέκτεινε τη ρευστότητα του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 84,1 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αιτηθεί επιπλέον 3 δισ. ευρώ, κάτι που σκέφτεται η EKT».
Οι εικασίες σχετικά με τα capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου) και το Grexit, σημειώνεται, έχουν επιταχύνει την εκροή κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Brown Brothers Harriman, έχουν περίπου 130 δισ. ευρώ καταθέσεις.
Η Fitch, συμπληρώνει, εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν 40 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως collaterals, όμως φαίνεται ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.
Επιπλέον, σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 59 δισ. ευρώ σε δάνεια τα οποία είναι σε καθυστέρηση.
Σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman, η κρίση ρευστότητας τείνει να μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας.
Η επίσημη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες φθάνει περί τα 124 δισ. ευρώ με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποτελούμενη από τα 84 δισ. ευρώ του ELA και περί τα 40 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Benoit Coeure, προειδοποίησε επανειλημμένως χθες το Eurogroup ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μην ανοίξουν τη Δευτέρα, κάτι που φαίνεται να συγκλίνει με τα σχόλια της Longsdon της Fitch, η οποία προειδοποίησε για πιθανή κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.
Εν αναμονή περαιτέρω βοήθειας, το ελληνικό χρηματιστήριο από τα αρχικά κέρδη που κατέγραφε, έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,28%, ενώ και οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες λίγο μεγαλύτερες.

www.bankingnews.gr


.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης