Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατρούγκαλος: Η Αθήνα προτίθεται να κάνει νέες υποχωρήσεις, όχι όμως σε όσα της ζητούν οι πιστωτές

Κατρούγκαλος: Η Αθήνα προτίθεται να κάνει νέες υποχωρήσεις, όχι όμως σε όσα της ζητούν οι πιστωτές
Συνέντευξη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI
Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει νέες υπαναχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, όχι όμως σε όλα όσα της ζητούν και συγκεκριμένα στις συντάξεις ή νέα μέτρα λιτότητας, ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, για παράδειγμα, νέες περικοπές στις συντάξεις», κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ούτε «νέα μέτρα λιτότητας που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στις συντάξεις, σημείωσε ότι ήδη έχουν υπάρξει μεταρρυθμίσεις και ότι είναι σε διαδικασία να γίνουν και άλλες, προσθέτοντας όμως ότι «δεν θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο βίαιο».
«Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια νέα απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας».
Παράλληλα, επέκρινε την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, για τις δηλώσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα οι Έλληνες να συμπεριφέρονται ως ενήλικοι στις διαπραγματεύσεις.
«Όταν γίνονται σχόλια όπως αυτό, δεν είναι στο πνεύμα του ειλικρινούς διαλόγου», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, για να σημειώσει ότι η ίδια η κ. Lagarde έχει αναγνωρίσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει «ορισμένα τεχνικά λάθη με την Ελλάδα» και ότι αυτό που κάνει ο οργανισμός με τη χώρα του και με άλλες είναι να εφαρμόζει «νεοφιλελεύθερα σχέδια».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος σημείωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» με τους θεσμούς, τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν μια αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου», διότι θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και η πορεία προς τα πίσω δεν θα περιοριζόταν σε μία μόνο χώρα.
«Δεν είναι ελληνικό θέμα», υπογράμμισε, «πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές εκροές καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία υφίσταται αυτή την αιμορραγία εδώ και πέντε μήνες» και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι είναι και τόσο αθώα.
Σημείωσε δε, ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο ενάντια στην Ελλάδα, «όμως υπάρχουν συγκεκριμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης που φαίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης