Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Ήρθε η ώρα κύριε Τσίπρα να αποδεχθείτε την πρόταση των Ευρωπαίων

Financial Times: Ήρθε η ώρα κύριε Τσίπρα να αποδεχθείτε την πρόταση των Ευρωπαίων
Οι εναλλακτικές επιλογές θα είναι πολύ χειρότερες...
Ήρθε η ώρα για τον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων, καθώς οι εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ χειρότερες, επισημαίνουν οι Financial Times, τοποθετούμενες επί των καταιγιστικών εξελίξεων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Σε άρθρο, όπου παραθέτεται η άποψη των συντακτών της εφημερίδας, οι Financial Times τονίζουν ότι οι επιλογές της Αθήνας είναι δύο: είτε θα καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία.
Δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η χρεοκοπία, εκτιμά η εφημερίδα, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
«Kανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά» υπερθεματίζουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα λάβουν ή δραχμές ή… και τίποτα!
«Το χάος που θα ακολουθήσει θα τραυματίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και θα σκορπίσει κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» υπερθεματίζεται εν συνεχεία.
Φυσικά, εξηγεί η εφημερίδα, κανείς δεν επιθυμεί μία τέτοια έκβαση.
Η λύση επομένως είναι μία, η αποδοχή της ευρωπαϊκής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Δίχως φίλους και χρήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνουν οι Financial Times, διαθέτει μόλις τρεις επιλογές: μία τεχνική, μία ηθική και μία άτιμη.
- Σε τεχνικούς όρους, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ επί τους προγράμματος βοήθειας πρέπει να βρει ευήκοα αυτιά.
Οι Ευρωπαίοι κάνουν μέγιστο λάθος που αρνούνται μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει απόλυτο δίκιο όταν επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα την ανάπτυξη, κάτι το οποίο εξέλειψε από τις προηγούμενες συμφωνίας.
- Σε ηθικούς όρους, ο Τσίπρα έχει δικαίωμα να υποστηρίξει τον ελληνικό λαό, ο οποίος τον εξέλεξε για να καταργήσει τις προηγούμενες συμφωνίες.
Όμως, η ψήφος των Ελλήνων δεν πρέπει να αγνοεί την ψήφο των Γερμανών ή των Νορβηγών.
Επίσης, ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον Τσίπρα, δεσμευόμενος να διατηρήσει την Ελλάδα εντός ευρώ.
- Η άτιμη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στον τρόμο που προκαλεί το ενδεχόμενο του Grexit.
«Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν άδικο για τα προγράμματα βοήθειας, μπορεί να έχουν άδικο και για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η αποδοχή των προτάσεών τους θα προσφέρει στην Ελλάδα μία νέα ευκαιρία για τον οικονομικό μέλλον της χώρας» υπερθεματίζουν οι Financial Times.
Eάν ο Τσίπρας δεν επιθυμεί τη μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να παραθέσει μία αντιπρόταση, όπως το σπάσιμο των καρτέλς που κρατούν πίσω την ελληνική οικονομία, εξηγεί εν συνεχεία η βρετανική εφημερίδα.
To Grexit, καταλήγουν οι Financial Times, θα πρέπει να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης