Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία για μια έξοδο από την Ευρωζώνη των Ελλήνων «κλόουν»

Telegraph: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία για μια έξοδο από την Ευρωζώνη των Ελλήνων «κλόουν»
Φοβισμένοι οι βρετανοί επιχειρηματίες, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να πετάξει έξω την Αθήνα
Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία, εν όψει μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η οποία επισημαίνει ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος χθες, Τετάρτη, σημείωσε ότι δεν ελπίζει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύγχαναν μια συμφωνία για την απελευθέρωση νέας οικονομικής βοήθειας.
Με την Ελλάδα έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, σημειώνεται, ο κ. Schaeuble επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Angela Merkel επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί κατηγόρησαν το βράδυ της Τετάρτης την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, περιγράφοντας τους έλληνες πολιτικούς σαν «κλόουν».
Εν τω μεταξύ, ανάλογα σχέδια επεξεργάζεται και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, ώστε να αντιμετωπίσει «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» στην περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης, ανέφερε η Downing Street.
Παράλληλα, το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε ότι οι αναταραχές στην αγορά από ένα «άτακτο Grexit» θα μπορούσαν να πλήξουν τις βρετανικές επιχειρήσεις και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση να περιορίσουν την όποια αναστάτωση με όποιον τρόπο είναι δυνατόν.
Ο γενικός διευθυντής του BBC, John Longworth, μετά και τη γνωστοποίηση της έκθεσης του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε ότι ένα «άτακτο Grexit φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό, πολλές βρετανικές επιχειρήσεις μπορεί να πληγούν από τις αναταραχές στην αγορά, θα υπάρξουν μεταβολές στις εμπορικές ροές και θέματα πληρωμών».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που πολλοί κρίνουν ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δεν είναι πολλές, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχει προετοιμάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στην κρίση.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

18 Ιουνίου: Κρίσιμες συζητήσεις στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα προκληθεί μια νέα κρίσιμη φάση.
19 Ιουνίου: Δεύτερη ημέρα των συνομιλιών στο Λουξεμβούργο, όπου θα αντιπροσωπεύονται και οι 28 χώρες της Ε.Ε.
Ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα, που θα πρέπει να αποπληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.
Μη συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
21 Ιουνίου: Πιθανή ημερομηνία έκτακτης συνόδου επικεφαλής κρατών των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ.
Υπάρχει ελπίδα ότι αν δεν μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να βρουν μια λύση, να το καταφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός.
22 Ιουνίου: Αν οι αγορές ανοίξουν και δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, ύστερα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν δυσάρεστη τροπή.
Θα μπορούσαν να επιβληθούν capital controls ώστε να αποφευχθεί εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
25 Ιουνίου: Ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο David Cameron ελπίζει να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις του, όμως ίσως θα πρέπει να περιμένει καθώς η ελληνική κρίση θα παραμένει ανεπίλυτη.
30 Ιουνίου: Λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Αθήνας και αποπληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις, οι ελπίδες επέκτασής του είναι σχεδόν μηδενικές.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης