Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Σε αναζήτηση συμφωνίας Ελλάδα – Ευρωζώνη για τη λύση του γόρδιου δεσμού

Wall Street Journal: Σε αναζήτηση συμφωνίας Ελλάδα – Ευρωζώνη για τη λύση του γόρδιου δεσμού
Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup σε μια προσπάθεια να επέλθει μια συμφωνία για την επίλυση των διαφορών
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να αλλάξει τη στάση της, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα είχε μια εν δυνάμει ελληνική χρεοκοπία και έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στη μηνιαία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του ευρώ, στο Λουξεμβούργο, δεδομένης της περιορισμένης προόδου που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποσό 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει αν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως εκταμίευση κεφαλαίων.
Με τον χρόνο να εξαντλείται, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με μια σειρά από μέτρα που ζητούν οι πιστωτές και τα οποία κρίνουν βασικά προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά της, όμως, η Αθήνα σημειώνει ότι αυτά θα πιέσουν τη χώρα περαιτέρω στην ύφεση.
Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από μια συμφωνία και επισημαίνουν ότι χωρίς αξιοσημείωτες υποχωρήσεις από την Αθήνα δεν θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη από τους πιστωτές.
«Οι θεσμοί έχουν μετακινηθεί αξιοσημείωτα από τις θέσεις τους», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας τους ελαφρύτερους δημοσιονομικούς στόχους.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, βάσει της πρότασής τους, οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% το 2016, πολύ κάτω έναντι των αρχικών απαιτήσεών τους για 3% και 4,5% αντίστοιχα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, όμως παραμένουν οι διαφορές ως προς τον τρόπο που θα επιτευχθούν.
Το κενό που υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τις περικοπές δαπανών και τις άλλες υποχωρήσεις της Ελλάδας, ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός διατήρησε χθες τους υψηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πει «όχι» σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει «καταστροφικές πολιτικές».
Οι εκκλήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας έχουν ενταθεί, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο μιας χρεοκοπίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι ήδη προετοιμάζονται για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδό της από το ευρώ, σημάδι ότι το σενάριο αυτό, που για πολύ καιρό θεωρούνταν ταμπού, πλέον αποτελεί μια πιθανότητα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης