Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η Ελλάδα κινείται προς τη χρεοκοπία, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Business Insider: Η Ελλάδα κινείται προς τη χρεοκοπία, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
Το Eurogroup της Πέμπτης, 18 Ιουνίου, είναι η τελευταία πραγματική ευκαιρία της Ελλάδας να συνάψει μια συμφωνία με τους πιστωτές της
Η τελευταία καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει μια συμφωνία ξεκινάει αύριο, Πέμπτη, σημειώνει το Business Insider, καθώς θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας BNP Paribas, η Ελλάδα κινείται προς τη χρεοκοπία.
Η Ελλάδα προσπαθεί να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ και που θα της δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις άμεσες δανειοδοτικές της υποχρεώσεις.
Ωστόσο, σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πολλά από τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση.
Σε σημείωμά της αργά την Τρίτη, η BNP Paribas εξηγεί γιατί το Eurogroup της Πέμπτης, 18 Ιουνίου, αποτελεί πραγματικά την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για μια συμφωνία.
«Οι προηγούμενες προθεσμίες που είχαν τεθεί, πέρασαν χωρίς κάποιο σημαντικό αντίκτυπο.
»Αυτή τη φορά, όμως, είναι διαφορετικά.
»Η Ελλάδα έχει ήδη επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο λήγει σε δύο εβδομάδες, έτσι κάθε δυνητική συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι τότε από διάφορα εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρώπης.
»Μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα άφηνε την Ελλάδα με μη επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπου δύο εβδομάδες.
»Μια στάση πληρωμών είναι πιθανόν να αναγκάσει την ΕΚΤ να αναβάλει οποιαδήποτε χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), απαιτώντας την επιβολή capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου) στην Ελλάδα και περιορισμούς στην απόσυρση καταθέσεων», σημειώνει η BNP Paribas.
Η πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας την Πέμπτη, σημειώνει το Business Insider, δεν φαίνονται πολλές, με τον έλληνα πρωθυπουργό να επιτίθεται την Τρίτη στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι είναι «εγκληματικά υπεύθυνο» για την κατάσταση της Ελλάδας.
Τόσο οι πιστωτές της Ελλάδας όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω συμβιβασμούς για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ο ELA αποτελεί τώρα απόλυτης σημασίας για την Ελλάδα, καθώς είναι αυτός που διατηρεί φερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες.
Μια στάση πληρωμών από τη χώρα εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αποσύρει τη βοήθεια αυτή, αφήνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έρθει αντιμέτωπο με μια χιονοστιβάδα εκροών καταθέσεων.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με το αν η μη πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα θα καθιστούσε στάση πληρωμών, διίστανται.
Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε σημείωμά τους επισημαίνουν ότι «υπάρχει μια αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, αν χάσει την προθεσμία της 30ής Ιουνίου.
»Κατά την άποψή μας, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Christine Lagarde και το δ.σ. του Ταμείου να κάνουν τα στραβά μάτια».
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να επιβάλει capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου) ώστε να εμποδίσει το χρήμα να εξέλθει της χώρας, όμως αυτό θα αποτελούσε ταυτόχρονο το πρώτο βήμα της Ελλάδας προς την έξοδο από το ευρώ (Grexit).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BNP Paribas, οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι μια ύφεση που θα αφαιρούσε άλλο ένα 10% από το ελληνικό ΑΕΠ, έναν ιδιωτικό τομέα που θα πλήττεται από την έλλειψη χρηματοδότησης και εκρηκτικός πληθωρισμός.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης