Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, με capital controls και αλλαγές στον ELA, αν δεν υπάρξει συμφωνία

UBS: Κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, με capital controls και αλλαγές στον ELA, αν δεν υπάρξει συμφωνία
Βασικό σενάριο η επίτευξη συμφωνίας, αν και ο κίνδυνος Grexit έχει εμφανώς αυξηθεί
Κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, με πιθανή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και αλλαγών στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, προβλέπει η UBS, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης (18/6) είναι εξαιρετικά ισχνές, ενώ οι πιθανότητες επιβολής capital controls αποτελούν πλέον υπαρκτό κίνδυνο.
Η UBS υποστηρίζει ως βασικό σενάριο την επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής, αν και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το γνωστό Grexit, έχει εμφανώς αυξηθεί.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ακόμα και με αλλαγές στον ELA και επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση του κλίματος και θα επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία, τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί κατ’ ανάγκη σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η UBS αναφέρει άλλη μια κρίσιμη ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, στις 20 Ιουλίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει 3,49 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «είναι ρεαλιστικά αδύνατον να διαχειριστεί τη δόση χωρίς συμφωνία».
Τέλος, υποστηρίζει ότι οι μετοχές των τραπεζών και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, αλλά και το ευρώ θα σημειώσουν απώλειες, καθώς οι αγορές θα αντιληφθούν τον πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, τον οποίο δεν έχουν αξιολογήσει πλήρως ακόμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης