Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και όμως παρά την έντονη ρητορική ο Τσίπρας επιδιώκει συμφωνία και απορρίπτει τη ρήξη - Που ποντάρει

Και όμως παρά την έντονη ρητορική ο Τσίπρας επιδιώκει συμφωνία και απορρίπτει τη ρήξη - Που ποντάρει
Στα ύψη η αβεβαιότητα…
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στους δανειστές.
«Προσπαθούν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και το λαό», «δεν έχουμε ως κοινοβούλιο κανένα περιθώριο αποδοχής προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ», «τώρα επικρατεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για μέτρα και η άρνηση της Ευρώπης για μείωση του χρέους με αποτέλεσμα να υπάρχουν προτάσεις που δεν έχουν λογική», «είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση» ήταν μερικές από τις φράσεις του πρωθυπουργού.
Τοποθετήσεις που κάθε άλλο παρά σε συμβιβασμό παραπέμπουν.
Αλλά ο Αλέξης Τσίπρα, ως πρωθυπουργός, επιδιώκει τη συμφωνία και όχι τη ρήξη με τους εταίρους.
Του το επιβάλλει η λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση του.
Του το επιβάλλουν οι μετρήσεις που δείχνουν ότι η συντριπτική μερίδα των Ελλήνων (7 στους 10) τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που το 56% ζητά παραμονή στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας μιας επώδυνης συμφωνίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα προδώσει την εντολή και τη θέληση του λαού.
Αλλά έχει καταστήσει σαφές, όπως φάνηκε άλλωστε και χθες, ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή μέχρι τέλους σε μια προσπάθεια να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.
«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η κυβέρνηση από το εάν θα πάρει μια βιώσιμη λύση αλλά και η Ευρώπη από το αν θα σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της. Πιστεύω ότι θα το κάνει» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Τοποθέτηση ιδιαίτερης σημασίας.
Αφενός διότι δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν κινείται υπό τα ασφυκτικά χρονικά όρια και περιθώρια που περιγράφουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Αφετέρου διότι εκτιμά ότι τελικά θα υπάρξει λύση, με κάποια σχετική «υποχώρηση» των Ευρωπαίων
Αλλά η λέξη – «κλειδί» είναι η βιώσιμη λύση από την οποία – όπως είπε – θα κριθεί η κυβέρνηση.
Η φράση αυτή είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται στο εάν θα ληφθούν μέτρα λιτότητας, στο εάν θα προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, κοκ.
Αναφέρεται κυρίως στο εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει από τους εταίρους του, αυτό που προτείνει και το ΔΝΤ, δηλαδή μια διευθέτηση του χρέους.
Διευθέτηση που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε συμφωνία, η οποία θα περάσει και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν υπάρχουν δυσάρεστα μέτρα.
Πρόκειται για μια βάσιμη πολιτική εκτίμηση, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει πολλά «αν»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης