Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τέλος παιχνιδιού για τις ελληνικές τράπεζες - Απειλούν την ΕΕ με μετάδοση της κρίσης

FT: Τέλος παιχνιδιού για τις ελληνικές τράπεζες - Απειλούν την ΕΕ με μετάδοση της κρίσης
Το πρόβλημα συνίσταται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στη δραματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εστιάζει η έγκυρη στήλη «Lex» των Financial Times, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.
«Τέλους παιχνιδιού για τις ελληνικές τράπεζες» τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αναζητώντας το «τι μέλλει γενέσθαι» στον τραπεζικό κλάδο, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Περιγράφοντας την κατάσταση των τραπεζών, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η αξία των τραπεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει σημαντικά, ζημιώνοντας το δημόσιο, το οποίο είναι ο κύριος μέτοχος των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Οι καταθέσεις, παράλληλα, βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς οι συνολικές εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ.
Παρά τη δυσμενή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξηγούν οι Financial Times, η έκθεση της Ευρωζώνης στις ελληνικές τράπεζες είναι περιορισμένη.
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύναται να παρέμβει ανά πάσα στιγμή, ώστε να μειώσει περαιτέρω του κινδύνους για την Ευρωζώνη.
Βέβαια, προειδοποιούν οι Financial Times, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, ιδίως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
«Το τραπεζικό σύστημα θα γίνει άνω κάτω και η Ευρώπη θα επιθυμεί την εκκαθάρισή του» τονίζει η εφημερίδα.
Το πρόβλημα συνίσταται, εξηγεί, στον Eννιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τον επόμενο Ιανουάριο.
«Εάν η Ευρώπη αποδειχθεί ανίκανη να απορροφήσει τις τραπεζικές αναταραχές στην Ελλάδα, τότε η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα θα τεθεί εν αμφιβόλω, με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης να καθίσταται πραγματική απειλή» καταλήγουν οι Financial Times.

(Πρώτη Ενημέρωση: Τρίτη 16 Ιουνίου, 20:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης