Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η άποψή μας – Το σύστημα δε θα αφήσει την Ελλάδα σε… αχαλίνωτη χρεοκοπία - Οι αγορές «φωνάζουν» για συμφωνία

Η άποψή μας – Το σύστημα δε θα αφήσει την Ελλάδα σε… αχαλίνωτη χρεοκοπία - Οι αγορές «φωνάζουν» για συμφωνία
Μια παράταση, θα δώσει όλα τα άλλοθι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι εξάντλησαν την αλληλεγγύη τους, ότι δεν έβγαλαν από την πρίζα τη χώρα
Χωρίς καμιά διάθεση να συνηγορήσουμε στις τακτικές φθηνού εκβιασμού και τριτοκοσμικού τυχοδιωκτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, η άποψή μας είναι ότι δε θα αφήσει το διεθνές επενδυτικό - χρηματοπιστωτικό σύστημα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.
Η τακτική του εκβιασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ποντάροντας (και) στην καταστροφή των άλλων – αν τυχόν και χρεοκοπήσει η χώρα μας – δε μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς καμιά σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες διεθνείς διαμορφωμένες σχέσεις της χώρας, ούτε είναι έξυπνη τακτική σε ένα περιβάλλον όπως είναι η σύγχρονη Ευρώπη.
Όλο αυτό που βλέπουμε αυτούς τους πέντε μήνες, είναι μια απολύτως ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι σε μια χώρα-μέλος που με τακτικές άλλων εποχών, δείχνοντας παροιμιώδη άγνοια στοιχειωδών δεδομένων, απειλεί με καταστροφή ένα οικοδόμημα που έχει πολύ γερές βάσεις.
Η Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να νομίζει κάποιος ότι θα την εκβιάσει με λογικές… μετάστασης της κρίσης.
Από εκεί και πέρα όμως, δεν παύει να είναι και αλήθεια ότι όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης, θα δεχτεί ισχυρούς τριγμούς σε περίπτωση εκτροπής – χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η άποψή μας είναι ότι δε θα αφήσει το διεθνές επενδυτικό - χρηματοπιστωτικό σύστημα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.
Ασχέτως με το τι λέγεται, οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα είναι τεράστιες αν τυχόν και «φύγει» η Ελλάδα.
Μπορεί λοιπόν οι τακτικές της ελληνικής κυβέρνησης να μη μας βρίσκουν σύμφωνους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το διεθνές σύστημα θα ξεπεράσει… ανώδυνα, εύκολα ή χωρίς ισχυρές αναταράξεις μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Οι μεγάλες απώλειες το τελευταίο διάστημα του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρωζώνης, του Xetra DAX μαρτυρά πολλά, καθώς χάνει ήδη περί τις 1.500 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του.
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και «προφητείες» λοιπόν ότι το σύστημα έχει θωρακιστεί και έχει λάβει τα μέτρα του, η εικόνα των αγορών δείχνει ότι ένα ατύχημα με την Ελλάδα θα επηρεάσει καταλυτικά τα πάντα.
Πόσο θα επηρεάσει, πόσο χαμηλά θα στείλει τις αγορές, πόσο θα «γκρεμίσει» περαιτέρω το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει από τώρα.
Και τούτο διότι μιλάμε για αχαρτογράφητα… νερά, δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα χώρας να χρεοκοπείς εντός της Ευρωζώνης και εντός ομοσπονδίας με τόσο ισχυρό νόμισμα.

Τα τεράστια συμφέρονται, τα ποσά που ποντάρονται και το... άλλοθι!

Όλο αυτό, γνωρίζοντας τα συμφέροντα που διακυβεύονται, τα τεράστια ποσά που ποντάρονται, αλλά και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις, μας οδηγούν στο συμπέρασμα – άποψη, ότι την ύστατη, τη 12η ώρα, θα υπάρξει «φιλί ζωής».
Κατά την άποψή μας, η Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αμερικανικές πιέσεις, θα βγει – την ύστατη στιγμή – μια φόρμουλα μάλλον για παράταση της συμφωνίας για λίγους μήνες.
Ασχέτως με το πώς θα «βαφτιστεί» για επικοινωνιακούς λόγους, θα πρόκειται για συμφωνία λίγων μηνών που θα δίνει – περαιτέρω και πιο πειστικά – όλα τα άλλοθι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι εξάντλησαν την αλληλεγγύη τους, ότι δεν έβγαλαν από την πρίζα τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι.
Παράλληλα, θα δώσει περαιτέρω χρόνο σε όλο το σύστημα να φτιάξει τις ήδη ετοιμασμένες άμυνές του.
Το πακέτο ίσως να είναι και… χαριστικό, δηλαδή χωρίς την απαίτηση ισχυρών μέτρων, ώστε να περάσει το μήνυμα και να ξεκαθαρίσει ποιος εκβιάζει, ποιος θέλει ενότητα, ποιος δείχνει αλληλεγγύη και ποιος υποσκάπτει και περιχαρακώνει μια ένωση που έχει χτιστεί με κόπο, εδώ και δεκαετίες.
Φυσικά, δεν μιλάμε για μια συμφωνία δομική, μακροχρόνια με όρους και δεδομένα, που θα ήταν ευχής έργο για να ξεμπλοκάρει η οικονομία, αλλά για μια… παράταση, για μια τελευταία (;) δόση πολιτικού και οικονομικού χρόνου…

Πρώτη ενημέρωση, Τρίτη 16 Ιουνίου, 14:32 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης