Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα - Δεν υπάρχει απόφαση χωρίς πολιτικό κόστος

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα - Δεν υπάρχει απόφαση χωρίς πολιτικό κόστος
Ή επώδυνη συμφωνία ή ρήξη
Η ώρα της αλήθειας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του έφτασε ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες διαπραγματεύσεων με τους εταίρους - δανειστές.
Τα επόμενα 24ωρα είτε θα υπάρξει μια συμφωνία – επώδυνη και δύσκολη πολιτικά για το ΣΥΡΙΖΑ ως φαίνεται - είτε θα επέλθει ρήξη.
Αλλά η ρήξη δεν αποτελεί θέση και στρατηγική της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον διαμηνύει η ίδια.
Πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο της ρήξης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ούτε έχει λάβει τέτοια λαϊκή εντολή ούτε είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.
Το ξεκαθάρισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, αναφέροντας πως το μόνο πλάνο, πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή, έχει διατυπωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την ελληνική κοινή γνώμη πως προκρίνει τη συμφωνία, ακόμα και αν θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω «θυσίες».
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι ο πρωθυπουργός εργάζεται μόνο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, την ώρα μάλιστα που αποκλείει κατηγορηματικά και το σενάριο των εκλογών.
Συμφωνία που θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς από τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων, και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η διαχείριση της συμφωνίας είναι που φαίνεται να «μπλοκάρει» την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από μια θετική κατάληξη.
Μια και η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το κόμμα του και γενικότερα οι κυβερνητικοί του εταίροι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι πολλά από τα όσα εξήγγειλαν προεκλογικά, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
Είναι η στιγμή που οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν.
Είτε θα υλοποιηθεί (ολοκληρωθεί) η στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό είτε θα ενδυναμωθεί το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η ώρα της αλήθειας έφτασε.
Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό κόστος για τον κ.Τσίπρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης