Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Χωρίς επιλογές και χρόνο, ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τη στιγμή της αλήθειας της Ελλάδας

Bloomberg: Χωρίς επιλογές και χρόνο, ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τη στιγμή της αλήθειας της Ελλάδας
Στο 60% η πιθανότητα η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, σημειώνεται
Τέσσερις μέρες περιθώριο έχει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας ώστε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή να ετοιμαστεί για ένα δύσκολο διαζύγιο, επισημαίνεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg.
Η κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, έχουν καταστήσει το Eurogroup της Πέμπτης, 18η Ιουνίου, ως την επόμενη προθεσμία στο ελληνικό έπος που ξεκίνησε το 2009.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, οι λογαριασμοί συσσωρεύονται και η στρόφιγγα οικονομικής βοήθειας, που παραμένει κλειστεί εδώ και 10 μήνες, είναι έτοιμη να αποσυρθεί.
«Αυτή η εβδομάδα, είναι εβδομάδα συμφωνίας», σημειώνει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρωζώνη της Eurasia Group στο Λονδίνο.
Σε περίπτωση που η προοπτική μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης απομακρυνθεί, το ίδιο θα συμβεί και όσον αφορά τα σημάδια η Ελλάδα να αποπληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό τον μήνα.
Μια στάση πληρωμών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα κάνει δύσκολο για την ΕΚΤ να κρατήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να επιπλεύσει.
Η ΕΚΤ, που θα συζητήσει το μέλλον της έκτακτης ρευστότητας την Τετάρτη, είναι απίθανο να τη διακόψει εντελώς μέχρι να λήξει η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για μια συμφωνία.
Χωρίς τη γενναιοδωρία της ΕΚΤ, σημειώνει το Bloomberg, ο Τσίπρας ίσως χρειαστεί να επιβάλει capital controls ώστε να κρατήσει τα ευρώ στη χώρα, καθώς οι αποταμιευτές αδειάζουν τους λογαριασμούς τους μαζικά.

Capital Controls

Η πιθανότητα η Ελλάδα να μην πληρώσει τα χρήματα στο ΔΝΤ ανέρχεται σε 60%, σημειώνεται και προστίθεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει την παροχή ρευστότητας και ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, σύμφωνα με τον Jacob Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.
«Καθίσταται σαφές ότι ο Τσίπρας δεν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο η Ευρωζώνη "μπορεί να κάνει δουλειές μαζί του"», σημειώνει και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά οφέλη για τη ζώνη του ευρώ στο να προσπαθεί να τον καλοπιάνει».

Γερμανική ανυπομονησία

Αν ο Τσίπρας δεν αλλάξει τόνο, γερμανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου S. Gabriel, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αφήσουν την Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της εκτός της νομισματικής ένωσης.
«Δεν θα αφήσουμε τους γερμανούς εργαζομένους και τις οικογένειές τους να πληρώσουν τις παραφουσκωμένες προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Sigmar Gabriel.
Σε αυτό το σημείο, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι μερικές αλλαγές στις λεπτομέρειες, σημειώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Από την πλευρά του ο Chris Attfield της HSBC Holdings σημειώνει ότι «είναι πιθανή μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής».
Τέλος, ο Rahman του Eurasia Group σε σημείωμά του υπογραμμίζει ότι η Merkel «δεν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως η καγκελάριος που έχασε την Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους γερμανούς ψηφοφόρους θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να εξέρχεται της ζώνης του ευρώ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης