Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από τη ρήξη στη συμφωνία - Πως άλλαξε άρδην το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών - Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα και ο ρόλος Juncker

Από τη ρήξη στη συμφωνία - Πως άλλαξε άρδην το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών - Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα και ο ρόλος Juncker
Για την Eλλάδα συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εάν στο κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Συμφωνία στο παρά πέντε επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση που επιχειρεί με κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Το αμιγώς πολεμικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, που σχεδόν προϊδέαζε για τη ρήξη, άλλαξε ραγδαία τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής όταν ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον «γεφυροποιό» J.C. Juncker.
Η ελληνική πλευρά επιθυμώντας να προλάβει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει καλύτερους όρους αναμένεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα, την οποία θα κομίσει στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή να μεταβεί ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες η οποία θα αποτελείται από τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς για τη σημερινή συνάντηση ανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσει και το ΔΝΤ το οποίο εμμένει στην σκληρή στάση.
Ανάλογη κίνηση με αποστολή εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων κάνει και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη λύσης εντός των προθεσμιών και σίγουρα πριν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ακόμα και την ύστατη στιγμή με στόχο τη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων για να επιτευχθεί ο «έντιμος συμβιβασμός».
Ουδέποτε θέσαμε τελεσίγραφα και όλο το προηγούμενο διάστημα προσήλθαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόθυμοι ακόμα και για υποχωρήσεις, προσδοκώντας όμως ότι και η άλλη πλευρά θα πράξει το ίδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ολιγόμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ή και μια ενιαία συμφωνία υπό τέσσερις απαράβατες προϋποθέσεις.
Για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εάν στο κείμενο της μεσοπρόθεσμης συμφωνίας ή ακόμα και μιας συνολικής συμφωνίας, περιλαμβάνεται ρητή αναφορά, χρονικά προσδιορισμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, δέσμευση για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις και ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις η ελληνική πλευρά διαμηνύει στους πιστωτές ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και να κλείσει άμεσα τη συμφωνία, με τον Αλέξη Τσίπρα και το oικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιμένουν πως μόνον έτσι η συμφωνία θα έχει θετικό αναπτυξιακό πρόσημο, θα βάζει τέλος στη συζήτηση περi Grexit, θα βρίσκεται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και ως εκ τούτου θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη.
Όσο για το μπαράζ «απειλητικών» δηλώσεων ξένων ηγετών και θεσμικών καθώς και την πληθώρα αρνητικών δημοσιευμάτων το Μέγαρο Μαξίμου τα εκλαμβάνει ως «συντονισμένη επιχείρηση άσκησης πίεσης έως και τρομοκρατίας» ώστε να προχωρήσει σε τακτική υποχώρηση στις κόκκινες γραμμές και όχι μόνον.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τη στάση των θεσμών κάνουν λόγο για «παιχνίδι της κολοκυθιάς» κατηγορώντας πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικά το ΔΝΤ σημειώνοντας πως κάθε φορά που υπάρχει προσέγγιση με κάποιο θεσμό και κλείνει ένα θέμα, οι εκπρόσωποι του Tαμείου προβάλλουν νέες διαφωνίες και ενστάσεις οδηγώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Με αυτά τα δεδομένα και παρότι από την πλευρά των πιστωτών και των θεσμικών αλλά και των ηγετών υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έχει λάβει τέλος, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων αλλά κυρίως σε επίπεδο ηγετών.
Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στις κατ' ίδιαν συζητήσεις και επικοινωνίες στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο έχοντας δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο και την ομάδα διαπραγμάτευσης να «ξεσκονίσουν» και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προσέγγισης σε οικονομοτεχνικό επίπεδο αποφεύγοντας τις εντάσεις.
Κομβικό ρόλο και σύνδεσμο μεταξύ της διμέτωπης διαπραγμάτευσης έχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος έχει πλήρη εικόνα τόσο των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.
Η μάχη όμως δίνεται και στο εσωτερικό, με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο να καταστρώνουν σχέδια πολιτικής πρωτίστως αλλά και επικοινωνιακής διαχείρισης τόσο στην περίπτωση που η Αθήνα έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους της, είτε στο ενδεχόμενο το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει... μιας ρήξης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης