Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πλησιάζει η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα - Σε κρίση οι διαπραγματεύσεις, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ

CNBC: Πλησιάζει η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα - Σε κρίση οι διαπραγματεύσεις, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ
Η κίνηση του ΔΝΤ στέλνει «σαφές μήνυμα» στην Ελλάδα ότι πρέπει να συμβιβαστεί και μάλιστα γρήγορα
Στην επιδείνωση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, την Πέμπτη, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, μετά την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις συνομιλίες.
Εδώ και τέσσερις μήνες, σημειώνεται, οι διαπραγματεύσεις έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, όμως χθες, Πέμπτη, η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το Ταμείο ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές του αποχώρησαν από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, διότι υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» με την Αθήνα σχετικά με το πώς θα διασωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Jakob Christensen, οικονομολόγου της Exotix, στο CNBC, η κίνηση αυτή στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στην Ελλάδα ότι πρέπει να συμβιβαστεί και μάλιστα γρήγορα.
Η κίνηση αυτή «στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα στοιχήματα είναι πολύ υψηλά και ότι υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΔΝΤ, προσθέτει, «έχει υποχωρήσει αρκετά από την έναρξη των συζητήσεων, τόσο όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πλέον, δεν αναμένεται να κάνει άλλο πίσω».
Η απροσδόκητη κίνηση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται να προχωρά σε «συγκεκριμένες διαβουλεύσεις» σχετικά με το τι θα κάνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσεις, αναφέρει δημοσίευμα της Bild, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της CMC Markets, Michael Hewson, η Ελλάδα και οι πιστωτές περιμένουν ο ένας τον άλλο να «συνθηκολογήσει» στις μεταρρυθμίσεις.
«Φαίνεται σαν η κάθε μία πλευρά να πιστεύει ότι η άλλη μπλοφάρει, με τους έλληνες αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η πίεση από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει την Ε.Ε. να συμβιβαστεί ή ότι η Angela Merkel δεν θα ήθελε να αποτελέσει τον γερμανό ηγέτη που παρέβλεψε τις απαρχές της διάσπασης της νομισματικής ένωσης», σημειώνει.
Ωστόσο, ο Hewson επισημαίνει ότι είναι απίθανο να απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος θα χρειαζόταν την υποστήριξη του κόμματός της για μια νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
Όμως, αρκετά στελέχη του κόμματός της, μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, είναι αντίθετα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έναντι ενός τέτοιου αφιλόξενου σκηνικού, ο Hewson σημειώνει ότι «υπάρχει η αυξανόμενη αίσθηση ότι η ημέρα της κρίσης πλησιάζει πολύ γρήγορα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης