Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΦΠΑ: Οι συντελεστές μένουν, οι μετατάξεις έρχονται - Βόμβα για τον κλάδο της εστίασης

ΦΠΑ: Οι συντελεστές μένουν, οι μετατάξεις έρχονται - Βόμβα για τον κλάδο της εστίασης
Σενάριο επιστροφής του φόρου για τα νησιά του Αιγαίου
(upd)Με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό και τον μεσαίο στον υψηλό ΦΠΑ, που θα προκαλέσουν «σοκ» στην αγορά, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της αύξησης των εισπράξεων κατά 1,3 δισ. ευρώ χωρίς να «πειράξει» το υφιστάμενο σύστημα των τριών συντελεστών (6,5%, 13% και 23%).
Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον από τις μετατάξεις δεν καταστεί εφικτό να παραχθεί το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι επιτελείς στην οδό Νίκης ετοιμάζουν νέο αιφνιδιασμό:
* Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει στο 23% από το 13%. Το ΔΝΤ είναι αυτό που πιέζει περισσότερο για την αύξηση του συντελεστή θεωρώντας ότι αν δεν γίνει τότε το δημοσιονομικό «κενό» στον φετινό προϋπολογισμό θα είναι μεγάλο.
* Η διαμονή σε ξενοδοχεία και οι εφημερίδες που σήμερα βρίσκονται στον υπερ - μειωμένο συντελεστή 6,5% να ανέβουν στον μεσαίο 13%.
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου πλην την Κρήτης το αναθεωρημένο σχέδιο που εστάλη στους δανειστές προβλέπει την κατάργηση του και την επιστροφή αυτού του ποσού με την εκκαθάριση της δήλωσης.
Το μέτρο που μελετάται να μπει τον Οκτώβριο σε εφαρμογή αφορά νησιώτες και επιχειρηματίες που κατοικούν ή έχουν την επαγγελματική τους έδρα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι σήμερα για το σύνολο των προϊόντων που αγοράζουν ή τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν έχουν έκπτωση 30% στον ΦΠΑ.
Τις εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να τις καλύψει με την επιστροφή μέρους των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση αυτή της φοροαπαλλαγής.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές φθάνει τα 280 με 300 εκατ. ευρώ και θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Για παράδειγμα, αν ο ΦΠΑ καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2015 τότε στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι υπόχρεοι του χρόνου τέτοιο καιρό θα τους επιστραφεί η διαφορά που αντιστοιχεί στο διάστημα των τριών μηνών. Θα προηγηθεί η ενσωμάτωση ειδικού κωδικού στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, το οποίο θα συμπληρώνουν οι κάτοικοι και οι επιτηδευματίες αυτών των νησιών.
Σημειώνεται ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί δεδομένου ότι η κυβέρνηση έκανε δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό το θέμα «στύβοντας το κεφάλι» της να βρει ισοδύναμα 330 με 350 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι θεσμοί.
Επίσης, αν καταργηθεί η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή θα είναι αδύνατο να ανακτηθεί στο μέλλον αφού μαζί της αποσύρεται και η Κοινοτική Οδηγία που «άναβε» το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της.
Και ενώ το τοπίο του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου παραμένει ακόμη θολό για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει ξεκαθαρίσει.
Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για μαζικές ή επιλεκτικές (εστίαση, ξενοδοχεία, εφημερίες) μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
Το μόνο σίγουρο από τις μετατάξεις είναι το κύμα ακρίβειας που θα σαρώσει την αγορά και θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Πρώτη ενημέρωση: 07:15, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης