Χρηματιστήριο

Αυτόφωρο για όσους έχουν ληξηπρόθεσμα χρέη στην Εφορία που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ

Αυτόφωρο για όσους έχουν ληξηπρόθεσμα χρέη στην Εφορία που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ
Ποινικό αδίκημα αποτελούν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους.
Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το αδίκημα χαρακτηρίζεται στιγμιαίο και παραγράφεται μετά την πάροδο 5ετίας.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για το θέμα στην οποία επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα  που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου.
Προσδιορίζεται μάλιστα ότι οι ανοιχτές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος)  θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016
Στην ίδια εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο. Υ. για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο.
Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.3.2011 η εγκύκλιος προσδιορίζει  ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1.8.2011, στις εξής περιπτώσεις:
-Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011
-Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις)
Αντίθετα, για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31.3.2011) δηλ. είχε διαπραχθεί το αδίκημα, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προγενέστερες διατάξεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης