Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ωριμάζει στη Γερμανία μια προσέγγιση «take it or leave it» προς την Αθήνα

FT: Ωριμάζει στη Γερμανία μια προσέγγιση «take it or leave it» προς την Αθήνα
Merkel: Είναι ώρα για την Αθήνα «να δουλέψει εντατικά προκειμένου να τακτοποιήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα» και ότι «κάθε μέρα μετράει»
Τις τελευταίες ημέρες η γερμανική κυβέρνηση στέλνει σε ιδιωτικό επίπεδο μηνύματα πως είναι ώρα να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή, της προσέγγισης "όλα ή τίποτα", αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωζώνης σύμφωνα με τους οποίους οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διαπραγματευτούν τη συμβιβαστική συμφωνία που παρουσίασε ο Juncker στον Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα για λογαριασμό των πιστωτών.
Οι αξιωματούχοι είπαν πως η επίμονη απόρριψη της πρότασης από τον Τσίπρα ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους του πλεονάσματος, παρότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό, σκλήρυνε τη στάση του Βερολίνου.
«Η μόνη απάντηση που ζητάνε από τους Έλληνες θα είναι «ναι»», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως σχολιάζουν οι FT η ιδιωτική ανυπομονησία στο εσωτερικό της Γερμανίας εκφράστηκε δημόσια την Πέμπτη όταν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Jens Weidmann, δήλωσε ότι «τελειώνει ο χρόνος» για την Ελλάδα προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο κίνδυνος πτώχευσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα».
Επίσης γίνεται αναφορά στη δήλωση της Merkel ότι είναι ώρα για την Αθήνα «να δουλέψει εντατικά προκειμένου να τακτοποιήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα» και ότι «κάθε μέρα μετράει».
Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι «λογαριασμοί»: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
«Χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις τώρα.
Είναι η άποψη μου ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει, πιστεύω, λίγο πιο ρεαλιστική» δήλωσε χθες ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το ΔΝΤ έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές» και έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη σε μια τελευταία να δεχτεί ο Έλληνας ηγέτης μια συμφωνία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα έχει ήδη αλλάξει στρατηγική ως αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις.
Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group».
O κ. Tσίπρας θα επιβλέπει «την όλη διαδικασία» με την ελπίδα να διασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης