Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Βρυξέλλες και ΔΝΤ αντιστέκονται στην πρόταση της Ελλάδας

El Pais: Βρυξέλλες και ΔΝΤ αντιστέκονται στην πρόταση της Ελλάδας
Καθοριστική η συνάντηση Τσίπρα με Merkel και Hollande
Τα τελεσίγραφα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας την περασμένη εβδομάδα κόντεψαν να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας για την ελληνική κρίση, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais».
Η ένταση βεβαίως δεν έχει πάψει να υπάρχει, με τους ευρωπαίους την Τρίτη να κρίνουν αρνητικά την τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αντιστέκεται στις περικοπές των συντάξεων, αν και έχει ξεπεράσει κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» της για χάρη μιας συμφωνίας.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, θα προσπαθήσουν σήμερα, Τετάρτη, να δώσουν μια πολιτική ώθηση σχεδόν καθοριστική στο ελληνικό έπος.
Πρόταση, οργισμένη άρνηση, αντιπρόταση, εκ νέου απόρριψη και ξανά από την αρχή…
Αυτή είναι η σειρά των ατελείωτων διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα, που φαίνεται να πλησιάζουν στην τελική τους ευθεία με πολλές αμφιβολίες και μία βεβαιότητα: το «ματς» δεν έχει τελειώσει και κάθε ένα από τα δύο μέρη θα κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει τα περισσότερα.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι πιστωτές της προσπαθούν να επωφεληθούν από τον φόβο μιας πιθανής στάσης πληρωμών που ποτέ δεν έρχεται (και είναι απίθανο να έρθει), σημειώνει η El Pais και προσθέτει ότι η Ελλάδα παρουσίασε για πολλοστή φορά την πρότασή της στους ευρωπαίους εταίρους της, την οποία επίσης αρνήθηκαν για πολλοστή φορά.
Η Αθήνα εργαζόταν ολονυχτίς την Τρίτη προκειμένου να διορθώσει την πρότασή της αυτή, εν όψει και της συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
«Τα δύο μέρη δεν απέχουν πλέον πολύ», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Vladis Dombrovskis να σημειώνει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Γερμανία και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσπάθησαν να μειώσουν τις προσδοκίες, με τον τελευταίο μάλιστα να σημειώνει ότι μια συμφωνία είναι αδύνατη αν η Ελλάδα δεν αλλάξει το συνταξιοδοτικό της σύστημα και δεν αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αυτός είναι ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων: οι συντάξεις, που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν ένα ακόμη ψαλίδισμα, που θα προκαλούσε πολιτική κρίση στην Αθήνα.
Ο Τσίπρας απορρίπτει δημοσίως αυτή τη μείωση στις συντάξεις, όμως συμφωνεί με άλλα μέτρα: η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να σκληρύνει τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως και να αποδεχθεί κάποια επιπλέον φορολογία.
Το υπόλοιπο των υποτιθέμενων «κόκκινων γραμμών» έχουν «εξατμιστεί».
Οι Ελλάδα και οι εταίροι είναι πλέον πολύ κοντά όσον αφορά το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προ τόκων), με την Αθήνα να προτείνει 0,75% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και τις Βρυξέλλες να θέλουν 1%.
Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι αυτά τα επίπεδα είναι ανέφικτο, κάτι άλλωστε που έχει επισημάνει ρητά τις τελευταίες ημέρες και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Διεύρυνσης της διάσωσης

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πορεύονται προς μια νέα πρόκληση στο μέλλον: συζητούν την επέκταση του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμη και πιο πέρα, μέχρι το Μάρτιο του 2016, όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Τότε, σημειώνει η El Pais, είναι σαφές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πιο μαλακοί, ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις του ΦΠΑ και κάποιες επιπλέον περικοπές.
Οι πιστωτές, σημειώνεται, είναι απρόθυμοι να συζητήσουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα γίνει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης