Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας στον Guardian: Αν η Ευρωζώνη νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιαστεί, κάνει λάθος

Λαπαβίτσας στον Guardian: Αν η Ευρωζώνη νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιαστεί, κάνει λάθος
Εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα θα υποκύψει στον εκβιασμό, επειδή δεν ξέρει πώς να χειριστεί την εναλλακτική είναι λάθος, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στον Guardian
«Εάν οι δανειστές αποδειχθούν αδιάλλακτοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές διαδρομές.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα θα υποκύψει στον εκβιασμό, επειδή δεν ξέρει πώς να χειριστεί την εναλλακτική είναι λάθος.
Η Ελλάδα μπορεί και θα επιβιώσει», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στον Guardian.
Έπειτα από πέντε χρόνια καταστροφικής πολιτικής, αναφέρει, υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση πλησιάζει σε μια λύση, που ίσως περιλαμβάνει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Υπάρχει ενόχληση στον κόσμο με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως άκαμπτη στάση των δανειστών αλλά επίσης υπάρχει βαθιά ανησυχία αναφορικά με τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας και αποχώρησης από την Ευρωζώνη.
"Οι προτάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν ένα επώδυνο συμβιβασμό συγκριτικά με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις", αναφέρει στη συνέχεια και εξηγεί ότι αποδέχθηκε σφιχτούς δημοσιονομικούς στόχους και προκειμένου να τους επιτύχει προσφέρει αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα αγαθά, ενώ επίσης επιβάλλει μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση στους πλούσιους επιτυγχάνοντας κάποια ανακατανομή.
Επίσης, συμπληρώνει, μετρίασε τις πολιτικές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των συντάξεων.
Σε αντάλλαγμα, προσθέτει, ζητά από την τρόικα μια άμεση ένεση ρευστότητας, καθώς και μια σοβαρή δέσμευση για απομείωση του ελληινκού χρέους και προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα επαναστατικό, ούτε καν ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, σε αυτές τις απαιτήσεις, υπογραμμίζει ο Κ. Λαπαβίτσας.
Όπως αναφέρει η απάντηση των πιστωτών της Ευρωζώνης, κρίνοντας από μια διαρροή «επίσημου» εγγράφου, ήταν αδίστακτη.
Θέτουν δημοσιονομικούς στόχους ελαφρώς υψηλότερους από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί απαιτούν μια σημαντική αύξηση του ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα, θίγοντας περισσότερο τους φτωχότερους.
Επίσης απαιτούν την κατάργηση των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους αγρότες και τους χαμηλοσυνταξιούχους) και περικοπές στις συντάξεις.
Αυτά, συνεχίζει, είναι γνωστά μέτρα του ΔΝΤ που έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, αντιπροσωπεύουν ένα αποτυχημένο και παρωχημένο τρόπο οικονομικής σκέψης και είναι πιθανόν να σημαίνουν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και χαμηλά εισοδήματα.
Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, η τρόικα δεν κάνει προτάσεις αναφορικά με τον διακανονισμό του χρέους και σε μελλοντικές επενδύσεις.
«Στην Ελλάδα προφέρεται μόνο προσωρινή ανακούφιση με πολύ σκληρούς όρους.
Σύντομα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πιο μακροπρόθεσμα θέματα που θα έχουν να κάνουν με νέα δάνεια ύψους ίσως 40-50 δις. ευρώ», τονίζει ακολούθως και υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι «τι θα συμβεί τώρα;», συνεχίζει.
Όπως εκτιμά, «είναι εμφανές ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία πρόθεση να προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία που θα του επιτρέψει να υποστηρίξει έστω και ένα ίχνος νίκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κίνδυνο για το ευρωπαϊκό status quo και πρέπει να γκρεμιστεί».
Όμως, σύμφωνα με τον βουλευτή, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία θα υπογράφει το ίδιο το σημείωμα αυτοκτονίας του αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, επενδυτικό πρόγραμμα, ώθηση στη ζήτηση, αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, βαθιά μεταρρύθμιση της οικονομίας της, του κράτους και της κοινωνίας.
Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά είναι αδύνατον να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης, η οποία επιμένει στη συνέχιση των αποτυχημένων πολιτικών του παρελθόντος».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης