Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πιθανή επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2016

CNBC: Πιθανή επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2016
Αναλυτές σημειώνουν ότι απαιτείται άμεση επίλυση του θέματος και όχι τον επόμενο χρόνο
Στην επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2016, που ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλούνταν πηγές κοντά στο θέμα, σημειωνόταν ότι η πρόταση αφορά την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ήδη επεκτάθηκε για τέσσερις μήνες τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το παρόν αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για να αποτραπεί μια ελληνική στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, ξεμένει πολύ γρήγορα από χρήματα και δεν έχει λάβει ακόμη την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, διότι δεν έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για να λάβει την οικονομική βοήθεια.
Αυτό έχει οδηγήσει σε παρατεταμένες συνομιλίες και διαφωνίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Η Αθήνα, αναφέρεται στο άρθρο του CNBC, δεν φαίνεται πρόθυμη να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας και με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν εναλλακτικές προτάσεις, που έχουν οδηγήσει στο παρόν τέλμα.
Αν και μια εννεάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης θα έδινε σαφώς στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, αν και εν τω μεταξύ το αν θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και να τιμά τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι άλλο θέμα, σημειώνεται.
Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της Wall Street Journal, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ βοήθειας, που αρχικά προορίζονταν για να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει φερέγγυα.
Τα μέτρα λέγεται ότι συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αν και οι ελπίδες για την εξεύρεση μιας λύσης αναπτερώθηκαν μετά τη συνάντηση αυτή, εν τέλει διαψεύστηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «παράλογες» τις προτάσεις των δανειστών σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Χθες, Δευτέρα, ο Juncker μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ανέφερε ότι περιμένει από την Ελλάδα «να χτίσει το δικό της μέρος της γέφυρας» όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο του CNBC, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης το μόνο που θα έκανε, θα ήταν απλώς να αναβάλει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Ο Philippe Waechter, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Natixis Asset Management, ανέφερε στο CNBC ότι απαιτείται μια λύση τώρα και όχι τον επόμενο Μάρτιο.
«Δημιουργεί αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο στην Ευρώπη… Ήμουν στην Ασία την περασμένη εβδομάδα και το κύριο θέμα γι' αυτούς ήταν η Ελλάδα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να εξευρεθεί τάχιστα μια λύση και όχι να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο».
Πρόσθεσε δε, ότι «όλοι χρειαζόμαστε μια λύση του θέματος, διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα στην Ευρώπη, όμως η συμπεριφορά της επηρεάζει την παρούσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και αυτό δεν είναι βιώσιμο».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης