Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Οι 6 ημερομηνίες - ορόσημο έως τις 20 Ιουλίου που κρίνουν την πορεία της Ελλάδος

FT:  Οι 6 ημερομηνίες - ορόσημο έως τις 20 Ιουλίου που κρίνουν την πορεία της Ελλάδος
Μια ατζέντα με τις ημερομηνίες - κλειδιά για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών σταχυολόγησαν οι Financial Times
Έναν χρήσιμο οδηγό με όλες τις ημερομηνίες - ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών παρουσιάζουν οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι κλείνει περαιτέρω το παράθυρο συμφωνίας ενώ η Merkel προειδοποιεί πως «κάθε ημέρα μετράει».
Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος Peter Spiegel «ο ελληνικός κορβανάς έχει σχεδόν στεγνώσει και η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα 7,2 δισ. ευρώ ή κινδυνεύει με αδυναμία καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της και πληρωμής μισθών και συντάξεων». 
Όμως, συνεχίζει, «χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν τη σωτήρια χρηματοδότηση.
Ο χρόνος τελειώνει».
Ως κρίσιμες, λοιπόν, ημερομηνίες ορίζονται οι εξής:
10-11 Ιουνίου:
Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής.
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να βρίσκεται στην πόλη μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
11 Ιουνίου:
Συνεδρίαση του Euro Working Group: Υψηλοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται μια συμφωνία σ’ αυτή τη συνάντηση προκειμένου να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους.
14 Ιουνίου:
Τελευταία ημερομηνία για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσει νομοσχέδιο σχετικά με ένα νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης και να το φέρει σε ψηφοφορία πριν το κλείσιμο της γερμανικής Βουλής για καλοκαίρι.
Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε θα πρέπει να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο).
18 Ιουνίου:
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία πιθανή ημερομηνία για σύναψη συμφωνίας που συνάμα δίνει επαρκή χρόνο στην Ελλάδα για να περάσει σχετικό νομοσχέδιο και να εφαρμόσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας ακόμα χρηματοδότηση προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης.
30 Ιουνίου:
Η πιο κρίσιμη προθεσμία, σύμφωνα με τους FT, καθώς εκπνέει η τετράμηνη παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης και η προθεσμία καταβολής των ενοποιημένων δόσεων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,53 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές, προσθέτει το δημοσίευμα, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και σε μια τρίτη παράταση αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση η Ελλάδα θα μπορούσε να μην πληρώσει το ΔΝΤ.
20 Ιουλίου:
Λήγουν δύο ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2010.
«Ακόμα και αν η Αθήνα είναι ικανή να πληρώσει τα 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να κάνει αυτή την πληρωμή χωρίς πακέτο βοηθείας», καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης