Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε πτώση -5,1% τον Borsa Instanbul 100 - «Βουτιά» -3,8% στη λίρα

Τουρκία: Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε πτώση -5,1% τον Borsa Instanbul 100 - «Βουτιά» -3,8% στη λίρα
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τον κίνδυνο νέων εκλογών, σηματοδοτώντας νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα εκτιμά η Fitch
Ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στις τουρκικές αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο εγκαινιάζει μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Κατόπιν της αποτυχίας του κόμματος του R.T. Erdogan να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά -3,8% καταγράφοντας πτώση στα 2,762 ανά δολάριο.
Παράλληλα, ο δείκτης Borsa Instanbul 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τερμάτισε στο -5,1% και τις 77.805,44 μονάδες.
«Η οικονομική επίδοση και αξιοπιστία της Τουρκίας είναι πιο αποδυναμωμένη, υποδηλώνοντας την ελλιπή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η οποία συνιστά απόρροια των πιέσεων του Erdogan για μείωση των επιτοκίων» αναφέρει η Fitch, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τον κίνδυνο νέων εκλογών, σηματοδοτώντας νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα» τονίζει ο αμερικανικός οίκος.





Το εκλογικό αποτέλεσμα
Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία το ισλαμιστικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στις γενικές εκλογές που έλαβαν χώρα στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου του 2015.
Με το 40,8% των ψήφων, το ΑΚΡ εξακολουθεί να είναι το πιο ισχυρό κόμμα στη χώρα, όμως έχασε πλέον την απόλυτη πλειοψηφία που είχε τα τελευταία χρόνια, όταν διέθετε περί το 60% των εδρών.
Η πτώση που κατέγραψε το κόμμα στις εκλογές οφείλεται στην επιτυχία του Φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 10% που απαιτείται για να εισέλθει στο τουρκικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα έλαβε 12,99%.
Μέχρι τώρα, το εν λόγω κόμμα είχε παρουσία στο Κοινοβούλιο μέσω ανεξάρτητων βουλευτών.
Με το 100% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το κόμμα που ήρθε δεύτερο σε ψήφους είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο έλαβε το 25,1%, ακολουθούμενο από το κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) με 16,4%.
Το HDP πέτυχε το ιστορικό 12,9%, χάρη όχι μόνο στη μαζική ψήφο του κουρδικού πληθυσμού, αλλά και στην υποστήριξη σημαντικού τμήματος της Αριστεράς σε όλη την Τουρκία.
Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε στο 86,3%, πολύ κοντά σε αυτήν που είχε επιτευχθεί στις εκλογές του 2011.
Έτσι, το AKP καταλαμβάνει 255 έδρες, το CHP 135 έδρες, το MHP 82 έδρες και το HDP 80 έδρες, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.
Βάσει των στοιχείων αυτών, το AKP χάνει την απόλυτη πλειοψηφία για 21 έδρες και εκτιμάται από τους αναλυτές και τον τοπικό Τύπο ως μεγάλη αποτυχία του Erdogan, ο οποίος ανέμενε ότι το κόμμα του θα είχε 330 βουλευτές στο Κοινοβούλιο.
Ένα ποσοστό άνω του 60% θα επέτρεπε στο AKP να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για μια συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες του προέδρους, όμως πλέον «ο Erdogan πρέπει να ξεχάσει το προεδρικό σύστημα», όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Seyfettin Gursel του CNN Turk.
Σημειώνεται ότι ο διάδοχός του στην κυβέρνηση, Ahmet Davutoglu, τόνισε σήμερα από την έδρα του AKP ότι το κόμμα εξακολουθεί να είναι αυτό που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν θα αναζητήσει συμμαχίες ή αν θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αν και υποσχέθηκε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να μην πληγεί η σταθερότητα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 13 χρόνια.
Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν σήμερα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Μάιο, ότι «αν το ΑΚΡ δεν είναι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους, αν δεν μπορέσουμε να σχηματίσουμε μόνοι μας κυβέρνηση, θα παραιτηθώ».
Αν και το AKΡ εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, μια κυβέρνηση μειοψηφίας φαίνεται δύσκολη και μια συμμαχία ακόμη πιο περίπλοκη, δεδομένης της οξείας αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία, όμως η εχθρότητα μεταξύ του φιλοκουρδικού HDP και των εθνικιστών του MHP κάνει αδύνατη μια τριμερή συνεργασία.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΚΡ θα προχωρήσει σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αργότερα, όταν το κλίμα είναι ευνοϊκό, θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης