Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ελληνικό ζήτημα «πληγώνει» τις διεθνείς αγορές και πιέζει για λύση – Πτώση 10% στον DΑΧ από τα υψηλά του

Το ελληνικό ζήτημα «πληγώνει» τις διεθνείς αγορές και πιέζει για λύση – Πτώση 10% στον DΑΧ από τα υψηλά του
H δυστοκία και το αδιέξοδο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επηρεάζει σημαντικά τις κινήσεις των επενδυτών σ' όλη την Ευρώπη
Όσο και αν το διεθνές σύστημα έχει θωρακιστεί και «ασφαλιστεί» τα τελευταία χρόνια δια παν ενδεχόμενο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική «τύχη» - κατάληξη της Ελλάδας, η αλήθεια είναι ότι για όλο το σύστημα, κινδυνεύει να «βαδίσει» σε αχαρτογράφητα νερά.
Μπορεί λοιπόν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να έχει πάψει να είναι ταμπού και το απόλυτο casus belli για την ευρωπαϊκή οικονομία και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία, όμως, επενδυτικά, οι τριγμοί που εύλογα θα επιφέρει, θα είναι μεγάλοι.
Αυτό «καθρεφτίζει» το τελευταίο διάστημα και η πορεία του βαρύτερου και ισχυρότερου δείκτη ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, που είναι ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.
Οι επενδυτές - σ' ένα τόσο ασταθές και ρευστό περιβάλλον - προβαίνουν σε "περιφρούριση" της ρευστότητάς τους, χωρίς νέες σημαντικές αγοραστικές πρωτοβουλίες.
Ο συγκεκριμένος δείκτης μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και τη φρενίτιδα ανόδου που τον οδήγησε στις 10 Απριλίου στις 12.390,75 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) που ήταν τα ιστορικά υψηλά του, ήδη καταγράφει πτώση άνω των 1.250 μονάδων, ή περίπου ποσοστό 10%!
Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητη πτώση – διόρθωση για έναν τόσο βαρύ δείκτη, που δεν συνηθίσει τις μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις και τις ακραίες κινήσεις.
Σήμερα ο δείκτης Xetra DAX δέχεται νέες πιέσεις έχοντας κατέλθει στις 11.125 μονάδες με νέες απώλειες 0,63%.
Παράλληλα, έχει δυσανάλογα πολλές αρνητικές συνεδριάσεις εσχάτως, με αφορμή τη δυστοκία επίτευξης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης και τους δανειστές, κάτι που αύξησε τις πιθανότητες ρήξης.
Βεβαίως, μετά από τόσα πολλά διαρκή ιστορικά ρεκόρ, ο δείκτης Xetra DAX ασφαλώς και αναζητούσε αφορμή ή αιτία αποφόρτισης.
Τεχνικά λοιπόν, όφειλε να κάνει διόρθωση καθώς αυτό που συνέβαινε και το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν αξιοσημείωτο, μετά και το ράλι όλων των προηγούμενων ετών.
Η αρχική αφορμή ήταν τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα πολλών σημαντικών και κομβικών εταιρειών της Ευρώπης, τα οποία επηρέασαν. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών παρουσίασε άσχημα αποτελέσματα.
Παράλληλα, καταγράφεται τελευταία διαρκή αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι χάνει 6,10% από τις 10 Απριλίου, ενώ την Παρασκευή έχασε και τις 5.000 μονάδες, ευρισκόμενος σήμερα στις 4.884 μονάδες με νέες απώλειες 0,74%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης