Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή επίθεση κατά των δανειστών θα εξαπολύσει από τη βουλή ο Τσίπρας - Ναι σε συμβιβασμούς, όχι σε ακραίες προτάσεις

Σκληρή επίθεση κατά των δανειστών θα εξαπολύσει από τη βουλή ο Τσίπρας - Ναι σε συμβιβασμούς, όχι σε ακραίες προτάσεις
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για μία ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για την απομείωση του χρέους
Σκληρή επίθεση κατά των δανειστών αναμένεται να εξαπολύσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» και «ταπεινωτική» την πρόταση των θεσμών για να κλείσει η συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταστήσει σαφές ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς αποτελεί ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο με μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, δουλεύουμε τέσσερις μήνες για μια έντιμη, μία ρεαλιστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από την πλευρά μας κάναμε ήδη πολλές, βάλαμε Φ.Π.Α., προχωρήσαμε στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, καθυστερήσαμε το νομοθετικό μας έργο γιατί ήμασταν μέσα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και κάναμε μια σειρά προτάσεων και αντιπροτάσεων όλες κοστολογημένες και απολύτως ρεαλιστικές αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αυτές οι μόνη βάση συζήτησης για μια επωφελή και οικονομικά βιώσιμη λύση πρέπει να γίνει επί των ελληνικών προτάσεων και μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για μία ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για την απομείωση του χρέους και θα αποκαθιστά μεσομακροπροθεσμα το ζήτημα της ρευστότητας.
Επιμένοντας στη σκληρή κριτική του για τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει τον σκληρό πυρήνα αποφάσεων της ευρωζώνης ότι επιθυμεί την πολιτική και κοινωνική ταπείνωση και όχι μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιο και η κυβέρνηση του δεν θα το δεχθεί.
Εμείς θα δουλέψουμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, στόχος μας είναι έστω και την ύστατη ώρα μια συμφωνία με προοπτική αλλά ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για το ποιος οδηγεί στη ρήξη και για το ποιος εργάζεται έντιμα και ειλικρινά για την επίτευξη λύσης αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευση να τοποθετηθούν επί του κείμενου των δανειστών.
Θα τους καλέσει μάλιστα να πουν ευθέως στον ελληνικό λαό αν αυτή ήταν στη θέση του τι θα έκαναν απευθύνοντας το ερώτημα αν θα υπέγραφαν για τη συνέχιση της καταστροφή στην χώρα μέσω ενός νέου σκληρού μνημονίου, το σκληρότερο που έχει ποτέ προταθεί στα πέντε χρόνιά των μνημονίων όπως χαρακτηριστικά θα πει.
Αν οι αρχηγοί των κομμάτων σηκώσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό πως και οι δικές του προτάσεις περιλαμβάνουν σκληρή λιτότητα και φοροκαταιγίδα ο πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι και στη δευτερολογία του θα εξηγήσει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις - όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις - αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων.
Θα ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι η κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αλέξη Τσίπρας θα επαναλάβει του τέσσερις βασικούς άξονες που πρέπει να κινείται η συμφωνία για να γίνει αποδεκτή.
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος
δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης