Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Αν δεν τερματιστεί η αβεβαιότητα δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα - Πλήττονται οι καταθέσεις

Alpha Bank: Αν δεν τερματιστεί η αβεβαιότητα δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα - Πλήττονται οι καταθέσεις
Θεμελιώδης μεταβλητή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης και το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους
Τον «τερματισμό της αβεβαιότητας σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης και το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους» χαρακτηρίζει ως θεμελιώδη μεταβλητή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Όπως αναφέρει η ενίσχυση αυτού του παράγοντα αναμένεται να έχει ισχυρότερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα επί του ρυθμού μεγεθύνσεως, αφού συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια, αυξήσεως της εθνικής δαπάνης καθώς και διευρύνσεως των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Στο δελτίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι βασικοί δείκτες οικονομικής συγκυρίας που σχετίζονται με την πορεία της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης ακολούθησαν ενθαρρυντική πορεία στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι λιανικές πωλήσεις εκτός καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσεως κατά 4,5% στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Επίσης, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο ανακάμπτουν σημαντικά παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών κινούνται «διορθωτικά» προς τα κάτω τον Απρίλιο και τον Μάιο μετά την ραγδαίως ανοδική πορεία τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Η συμβολή της ιδιωτικής καταναλώσεως στον ρυθμό αυξήσεως του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ανήλθε επίσης σε ετήσια βάση σε 1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.
Η δυνατότητα, ωστόσο, της ιδιωτικής καταναλώσεως να αποτελέσει επαρκή προωθητικό παράγοντα για την ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα του έτους τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η συμβολή της φαίνεται να αντισταθμίζεται από την πορεία των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από την αλλοδαπή.
Σύμφωνα με την Alpha η παρατηρούμενη υψηλή ευαισθησία των εισαγωγών στη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ του δευτέρου εξαμήνου του 2014 προβληματίζει, αφού υποδηλώνει δυσχέρειες στην υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα παρά τη σημαντική βελτίωση στο κόστος εργασίας.
Σημειώνει ακόμα ότι μερικές εβδομάδες μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό αναπτύξεως στην Ελλάδα σε 0,5% από 2,5%, που εκτιμούσε τον Ιανουάριο, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% εφέτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%.
Αναθεώρησαν επίσης την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό αναπτύξεως το 2016. Εκτιμούν τώρα ότι θα φθάσει το 2,3% το 2016 έναντι της αρχικής εκτιμήσεως για 3,3%.
Συνεπεία αυτού προβλέπουν αύξηση της ανεργίας στο 25,7% φέτος, έναντι της εκτίμησης για 25,2%.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και το 2015 λόγω του αργούντος οικονομικού δυναμικού στην οικονομία.
Εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα απαιτηθεί συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επισημαίνει την αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα για ενίσχυση των εσόδων και ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών.
Διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στον τομέα του ανταγωνισμού και των επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η κοινωνική πολιτική θα πρέπει να αποσκοπεί στην δίκαιη κατανομή του κόστους και του οφέλους της προσαρμογής.
Ακόμα αναφέρεται στη σημαντική εκροή ιδιωτικών καταθέσεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, συνεχίσθηκε και κατά τον Απρίλιο 2015, για έβδομο κατά σειρά μήνα.
Όπως σημειώνει "η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει σημαντική εκροή καταθέσεων ύψους €31.0 δισ. από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Απρίλιο του 2015".
Οι ιδιωτικές καταθέσεις (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μειώθηκαν κατά €4,9 δισ. εντός του Απριλίου 2015, από μείωση €1,9 δισ. τον Μάρτιο 2015, έναντι σημαντικής εκροής τον Ιαν.-Φεβρ.2015 (Ιανουάριος: € -12,2 δισ., Φεβρουάριος: €-7,5 δισ.).
Η μείωση των καταθέσεων προήλθε κυρίως από τα νοικοκυριά (€3,4 δισ.), ενώ κατά €1,4 δισ. μειώθηκαν οικαταθέσεις των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης