Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Πως η αξιολόγηση του «Α» της Ελλάδας έφτασε στο «CCC+» - Το χρονικό από το 2001

tags :
Standard & Poor's: Πως η αξιολόγηση του «Α» της Ελλάδας έφτασε στο «CCC+» - Το χρονικό από το 2001
Στις 6 Φεβρουαρίου η οικονομία υποβαθμίζεται σε Β- και στις 15 Απριλίου σε CCC+
Μια σύνοψη της πορείας της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε ένα γράφημα παρουσιάζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, δείχνοντας πως από την αξιολόγηση του «Α» έφτασε στο «CCC+».
Όπως αναφέρει ο οίκος, η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη το 2001 προκάλεσε την αναβάθμιση της οικονομίας της στο Α, από Α- προηγουμένως.
Έκτοτε, οι χώρες της ζώνης του κοινού νομίσματος άρχισαν να δανείζονται σημαντικά ποσά, καθώς τα χαμηλά επιτόκια έκαναν να φαίνεται ο δανεισμός βιώσιμος.
Το 2003 και το 2004 η Ελλάδα «απολάμβανε» αξιολόγηση Α+, ενώ στις 17 Νοεμβρίου του 2004, υπήρξε η πρώτη υποβάθμιση σε Α, εξαιτίας της απουσίας στρατηγικής για την βελτίωση των δημοσιονομικών, και ειδικότερα της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της μείωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.
Το 2008-2009 η χρηματοπιστωτική κρίση χτυπά την παγκόσμια οικονομία και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχηματίζεται.
Η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι έδειχναν τα στοιχεία, ενώ η Ελλάδα έχει χρέος 323 δισ. ευρώ, ήτοι το διπλάσιο από ότι είχε όταν εισήλθε στην Ευρωζώνη.
Στις 14 Ιανουαρίου 2009 η οικονομία υποβαθμίζεται σε A-/A-2, εξαιτίας της αδυναμίας των δημόσιων οικονομικών και της απουσίας κάποιας πολιτικής που να στοχεύει στην προσαρμογή.
Στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, η αξιολόγηση διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα, ήτοι στο ΒΒΒ+.
Στις 27 Απριλίου 2010, η αξιολόγηση διαμορφώνεται στο ΒΒ+, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν θα επιτύχουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, λόγω των χειρότερων του αναμενομένου επιδόσεων της οικονομίας.
Τον Μάιο του ίδιου έτους συμφωνείται το πρώτο πακέτο διάσωσης της οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.
Στις 27 Ιουλίου 2011 η αξιολόγηση διαμορφώνεται στο CC, εξαιτίας του ότι η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αυξάνεται.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2012, ο οίκος θέτει για δεύτερη φορά την αξιολόγηση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η αξιολόγηση αυξήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου σε Β-, ήτοι μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος επαναγοράς χρέους.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 η αξιολόγηση αυξάνεται σε Β, καθώς μειώνονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για τη χώρα, ενώ το outlook είναι σταθερό.
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 όμως η κυβέρνηση καταρρέει και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σχηματίζεται νέα κυβέρνηση.
Στις 6 Φεβρουαρίου η οικονομία υποβαθμίζεται σε Β- και στις 15 Απριλίου σε CCC+.











Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης