Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η Ελλάδα διαρρηγνύει τη συμμαχία Merkel - Schaeuble – Απειλούν με ανταρσία οι βουλευτές του CDU

El Mundo: Η Ελλάδα διαρρηγνύει τη συμμαχία Merkel - Schaeuble – Απειλούν με ανταρσία οι βουλευτές του CDU
Τίθεται θέμα ακόμη και παραμονής του Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών
Στις πιο κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έχουν παίξει με πολύ μεγάλη επιτυχία τους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις τους καταδεικνύουν ότι έχουν μπει τόσο στο… πετσί του ρόλου, που πλέον δεν είναι σύμφωνοι όσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Κατά τη διάρκεια μιας ευαγγελικής εορτής του Kirchentag, όπου η ανώτερη εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας, Margot Kaessmann, απηύθυνε έκκληση να «συγχωρεθούν τα χρέη» της Ελλάδας, ο ευαγγελιστής Schaeuble τόνισε ότι «δεν συζητείται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους» και με τις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας».
Στα λόγια του Schaeuble, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπήρχε αμφιβολία, παραπονέθηκε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι είναι «εξαντλητικές», ενώ έκανε λόγο και για προβλήματα εμπιστοσύνης, όμως βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι τώρα, δεν αναφερόταν στην εμπιστοσύνη έναντι του Τσίπρα, αλλά έναντι της καγκελαρίου Merkel.
Το προηγούμενο βράδυ, η γερμανίδα καγκελάριος είχε διοργανώσει δείπνο στο οποίο παρέστησαν ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, o πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Επρόκειτο για μια συνάντηση με κύριο θέμα την κρίση, για την οποία ο Schaeuble δεν είχε καν επίγνωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Schaeuble το έμαθε «αργά» και «κατά τύχη».
Στη συνάντηση αυτή, που έλαβε χώρα στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο, τέθηκε επί τάπητος η τελευταία πρόταση για την Αθήνα και οι νέες παραχωρήσεις, τις οποίες ο Schaeuble δεν είναι διατεθειμένος να περάσει, όπως μια χρονική επέκταση πληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι 50 χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ότι, αν γίνει δεκτή, οι πιστωτές δεν θα δουν ποτέ τα χρήματά τους, αλλά ούτε να αποδεχθεί τη ρήξη με τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που ο Schaeuble υπερασπίστηκε.
Από το κυβερνών κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και αν θα συνεχίσει να είναι υπουργός μετά τη διάρρηξη αυτή.
«Ο Schaeuble δεν θα παραμείνει εκεί αν υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα που θα βλάψει την αξιοπιστία του», δήλωσε σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Hans Michelbach, υπενθυμίζοντας ότι στα 72 του χρόνια, ο Schaeuble έχει ακόμη λόγους να υπερασπιστεί την πολιτική του κληρονομιά από οποιαδήποτε φιλοδοξία.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Peter Ramsauer, προειδοποίησε ότι «χωρίς τον Schaeuble δεν θα υπάρξει στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και ότι «αν ξεπεραστούν οι "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο Schaeuble, θα υπάρξει ανταρσία».
Ακόμη, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, ενός επιχειρηματικού λόμπι στο εσωτερικό του κόμματος, ο Kurt Lauk επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
«Όπως πάνε τα πράγματα, είτε οι Έλληνες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση είτε μείνουν μέσα σε αυτή, όμως χωρίς μεταρρυθμίσεις.
»Και οι δύο επιλογές είναι κακές», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η θέση του Schaeuble, ότι «το τέλος του ευρώ δεν θα έρθει από μια ελληνική έξοδο, αλλά από τη χαλάρωση των κανόνων».
Σημειώνεται ότι σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, το Οικονομικό Συμβούλιο παρουσίασε μια έρευνα που έλαβε χώρα μεταξύ των μελών του και με βάση την οποία το 76% των ερωτηθέντων εκτιμά «ήσσονος σημασίας» ή «καθόλου σημαντική» μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ότι δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης