Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνέντευξη Τσακαλώτου στο Channel 4 - Δηλώνει σοκαρισμένος από το τελεσίγραφο των δανειστών

Συνέντευξη Τσακαλώτου στο Channel 4 - Δηλώνει σοκαρισμένος από το τελεσίγραφο των δανειστών
Τι είπε ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος στον δημοσιογράφο του Channel 4 Paul Mason
Σοκαρισμένος από τη χθεσινή πρόταση που παρουσίασαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις επαφές της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν J. C. Juncker, φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως δημοσίευσε στο Twitter ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason ο κ. Τσακαλώτος σε αποκλειστικές του δηλώσεις του είπε ότι «είναι σοκαρισμένος με το τελεσίγραφο της χθεσινής βραδιάς».
«Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της Ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια χρεοκοπία, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν επικρατήσει η λογική», εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση».
Όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε για το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός απάντησε «νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει
τις προσδοκίες του κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου».
Η Ευρώπη, συμπλήρωσε, πρέπει να αποφασίσει αν «η δημοκρατία μετράει, ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων».
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker και τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Στην ελληνική αποστολή ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν η ελληνική.
«Οι προτάσεις για αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10% και κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν έχουν καμία βάση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα. 
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» ανέφερε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία αναμένεται να επέλθει τις επόμενες ημέρες.
«Το θετικό μήνυμα της ημέρας είναι η απόδειξη ότι η Κομισιόν έχει διάθεση να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο» διέτεινε, καταλήγοντας πως όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συζητήσεις, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μία αμοιβαία επωφελή λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης