Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι τρεις πιθανές πολιτικές εξελίξεις αν υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

Deutsche Bank: Οι τρεις πιθανές πολιτικές εξελίξεις αν υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών
Επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, δημοψήφισμα και πρόωρες εκλογές οι εξελίξεις – κλειδιά
Στις τρεις πιθανές εξελίξεις – κλειδιά που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε περίπτωση που η Ελλάδα υπογράψει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρεται ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος.
Ειδικότερα, επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, με πιθανή υποστήριξη και από αντιπολιτευτικά κόμματα και αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αυτή η πολιτική διέξοδος φαίνεται τώρα περισσότερο πιθανή, καθώς είναι η πιο ταχεία, σημειώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank και προσθέτει ότι η κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε λίγες ημέρες, με την κύρια πηγή αβεβαιότητας να είναι αν θα παραμείνει ανέπαφη η παρούσα κυβερνητική συμμαχία.
Όπως σημειώνεται, από την κυβερνητική πλειοψηφία (162 βουλευτές) υπάρχουν αναφορές ότι ένα εύρος 10-40 βουλευτών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με την παρούσα κατάσταση, με τον υπουργό Νίκο Παππά να υπογραμμίζει την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει κομματική πειθαρχία σε μια πιθανή ψηφοφορία και ο έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα να επιχειρούσε να διασφαλίσει μια προέγκριση της συμφωνίας από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Καθώς το ιστορικό της τρέχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα σύντομο, σημειώνει η Deutsche Bank, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν οι όποιες ενδείξεις μιας κοινοβουλευτικής επιτυχίας.
Η ανάγκη υποστήριξης από αντιπολιτευτικά κόμματα, πιθανόν με αντάλλαγμα αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα φαινόταν μια πιθανή εξέλιξη.
Μια δεύτερη εξέλιξη θα ήταν ένα δημοψήφισμα.
Ένα επιτυχές δημοψήφισμα θα παρείχε στον έλληνα πρωθυπουργό ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη να περάσει μια συμφωνία από το Κοινοβούλιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λάβει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του.
Ωστόσο, αυτή η πολιτική διέξοδος θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως επίσης και τη σιωπηρή υποστήριξη του πρωθυπουργού.
Εν τη απουσία μιας τέτοιας «απρόθυμης υποστήριξης», σημειώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank, είναι ασαφές αν ένα δημοψήφισμα θα ήταν επιτυχές.
Επίσης, είναι ασαφές αν ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να διενεργηθεί πριν από τα τέλη του Ιουνίου, όταν όλες οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο αν οι ευρωπαίοι πιστωτές –και οι ΕΚΤ– θα επιθυμούσαν να επεκτείνουν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης υπό μια τέτοια αβεβαιότητα.
Η τρίτη εξέλιξη θα μπορούσε να είναι οι πρόωρες εκλογές.
Ένας αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, είναι πιθανόν να αποτελεί ένα προληπτικό μέσο άσκησης πίεσης στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι αν απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση είναι απίθανό ότι θα συμπεριλαμβάνονταν στη νέα λίστα υποψηφίων του κόμματος.
Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν πιθανή, όμως είναι η λιγότερη πιθανή εξέλιξη κατά την Deutsche Bank.
Ο έλληνας πρωθυπουργός πιθανόν θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για μια στροφή σε έναν πιο μετριοπαθή κυβερνητικό συνασπισμό στο υπάρχον Κοινοβούλιο έναντι μιας νέας εκλογικής εκστρατείας που θα ακολουθούσε μια οδυνηρή υπαναχώρηση με τους ευρωπαίους πιστωτές.
Παρά το γεγονός αυτό, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπό μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε μόνον να διασφαλιστεί αν υπήρχαν μερικές εκταμιεύσεις χρημάτων συνοδευόμενες από τη συνεχή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Αυτό από μόνο του είναι πιθανόν να εξαρτηθεί από την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πριν προκηρυχθούν γενικές εκλογές.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης