Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Wiener Zeitung»: Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η αξιοπιστία του εγχειρήματος του ευρώ

«Wiener Zeitung»: Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η αξιοπιστία του εγχειρήματος του ευρώ
Όπως υποστηρίζει: «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γύρω από την Angela Merkel έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν, από ό, τι οι Ελληνες, κάτι που εξηγεί τις αιώνιες διαμάχες και την καθυστέρηση μιας λύσης μέχρι σήμερα»
Καμπανάκι για το οικοδόμημα της Ευρωζώνης με αφορμή τους χειρισμούς της κρίσης στην Ελλάδα χτυπάει με σημερινό άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει είναι δεδομένος ο φόβος ότι μια έξοδος της Αθήνας θα σήμανε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, άσχετα από δηλώσεις τραπεζιτών και οικονομολόγων.
Εξάλλου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που υποστηρίζουν ότι εάν το Grexit αποδειχθεί συμφέρον τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
Επιπλέον υποστηρίζει ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γύρω από την Angela Merkel έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν, από ό, τι οι Ελληνες, κάτι που εξηγεί τις αιώνιες διαμάχες και την καθυστέρηση μιας λύσης μέχρι σήμερα».
Παραπέμπει, δε, τόσο στην προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν όσο και στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στη Βρετανία μέχρι το 2017 για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνέχεια παραπέμπει στον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo),
Hans-Werner Sinn, ο οποίος προβλέπει πως στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα υπάρξει μια σαφής οικονομική ανάκαμψη.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως εάν πράγματι η Ελλάδα δεν πλήρωνε πλέον τα χρέη της, οι συνολικές ζημίες για τους δανειστές θα ήταν τεράστιες, οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να διαγράψουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 115 δισεκατομμύρια.
Έτσι η εφημερίδα εκτιμά ότι ένα Grexit ήταν πάντα ένα «κρυφό χαρτί» της Αθήνας, για την οποία σχολιάζει ακόμα ότι «αυτό που για πολύ καιρό φαινόταν ως χαοτική ακαταστασία από την πλευρά των Ελλήνων διαπραγματευτών, ακολούθησε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης