Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Περισσότερο επικίνδυνη η Ελλάδα απ' ό,τι εκτιμούν οι αγορές – Μεγάλο πλήγμα για την Αθήνα από ένα Grexit

Brookings: Περισσότερο επικίνδυνη η Ελλάδα απ' ό,τι εκτιμούν οι αγορές – Μεγάλο πλήγμα για την Αθήνα από ένα Grexit
Οι πιθανότητες μιας καταστροφής είναι πολύ υψηλές για να δικαιολογείται η... αδιαφορία που επιδεικνύουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζεται
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο σχετικά με την Ελλάδα επισημαίνει το Ινστιτούτο Brookings, το οποίο σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% η Ελλάδα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.
Αυτό, σημειώνεται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κινητοποίηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα μπορούσε να παρέχει χρόνο μερικών μηνών σε όλους προκειμένου να εργαστούν για το επόμενο στάδιο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μια στάση πληρωμών θα δημιουργούσε πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, οδηγώντας πολύ πιθανόν σε μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε σοβαρά την Ελλάδα, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως σε μικρότερο βαθμό.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που καταστεί εφικτή η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ, η πιθανότητα και άλλων αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα επιτόκια.
Η αύξηση των επιτοκίων θα αντέστρεφαν πολλά από τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Βεβαίως, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Brookings, αυτό δεν υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει μια πανικοβλημένη αντίδραση των αγορών.
Το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι το ίδιο, ήτοι η Ελλάδα θα εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της, είτε υπάρξει μια στάση πληρωμών πριν ή μετά.
Επίσης, η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη θέση πλέον για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς δεν θα αποτελούσε ένα περιστατικό ανάλογο της Lehman Brothers, αν και σίγουρα θα ανακύψουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που πολύ πιθανόν θα συμβεί, διότι στην αντίθετη περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώσουν, το πλήγμα για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Ευρώπης.
Όπως σημειώνεται, είναι ακόμη πολύ πιθανόν να υπάρξει εν τέλει μια συμφωνία ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, όμως οι πιθανότητες μιας καταστροφής είναι πολύ υψηλές για να δικαιολογείται η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το γεγονός ότι ακόμη γίνονται συζητήσεις σχετικά με τα πολιτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα καταδεικνύει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης