Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σε λεπτό σχοινί βαδίζει η Ελλάδα, κλίνοντας προς τη στάση πληρωμών

FT: Σε λεπτό σχοινί βαδίζει η Ελλάδα, κλίνοντας προς τη στάση πληρωμών
Στην πιθανότητα η Ελλάδα να έχει φθάσει πιο κοντά από άλλοτε στο να κηρύξει στάση πληρωμών αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως επισημαίνεται, καθώς η Ελλάδα κλίνει προς μια πιθανή καταστροφή, υπάρχει ένα γεγονός που οι επενδυτές δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη τους, ότι δηλαδή όσο κοντά στα όρια έχει βρεθεί η Αθήνα, μέχρι τώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την Παρασκευή, σημειώνουν οι Financial Times, με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Goldman Sachs να υπογραμμίζουν ότι χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση είναι πιθανή μια στάση πληρωμών.
Έκτακτες συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της Αθήνας λαμβάνουν χώρα και η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι.
Πανικοβλημένοι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, σημειώνεται, σε ποσοστό ρεκόρ και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια.
Ωστόσο, ακόμη και αν η Ελλάδα αποτύχει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, ο δρόμος για μια στάση πληρωμών είναι περίπλοκη, καθώς ακόμη και αν συμβεί αυτό δεν θα σημάνει αυτόματα ότι αποτελεί στάση πληρωμών για όλα τα χρέη της χώρας και επισημαίνεται ότι στο παρελθόν η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν είχαν καθυστερήσει να αποπληρώσουν δάνειά τους προς το Ταμείο.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι επειδή το ΔΝΤ έχει μια στρατηγική σχετικά με τις καθυστερούμενες πληρωμές, αυτό παρέχει στις χώρες κάτι σαν μια περίοδο χάριτος.
Πρώτα απ' όλα, οι χώρες μπορούν να μεταφέρουν την αποπληρωμή του χρέους τους προς το τέλος του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι αντί για τέσσερις δόσεις μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να τις αποπληρώσει όλες μαζί στο τέλος του Ιουνίου.
Δεύτερον, το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ενημερώνεται επισήμως για μια μη αποπληρωμή δόσης για ένα μήνα.
Αυτό έχει σημασία διότι για τους ιδιώτες επενδυτές μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν προκαλεί αυτομάτως την ενεργοποίηση των ρητρών cross-default για όλα τα χρέη της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του EFSF, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αν δεν έχει ενημερωθεί προηγουμένως επισήμως και το ΔΝΤ.
Ακόμη και τότε όμως δεν θα επηρεάζονταν όλα τα ομόλογα, καθώς τα τριετή και πενταετή ομόλογα που πώλησε πέρυσι η Ελλάδα έχουν ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες κάτι που σημαίνει ότι ένα cross-default θα μπορούσε να προκληθεί μόνο για παρόμοια χρέη για τα οποία έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών.
Κατά την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν περίπου στα 15 σεντ του ευρώ, ενώ τώρα σχεδόν στα 55 σεντ.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας -χωρίς αγοραστές, οι επενδυτές είναι «κολλημένοι».
Ωστόσο, η τιμή μπορεί επίσης να απεικονίζει τις ελπίδες των επενδυτών ότι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι ακόμα στα χαρτιά, ή ότι η χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει στο ίδιο επίπεδο ζημίας από την αναδιάρθρωση του 2012, από την οποία μειώθηκε η ονομαστική αξία τους πάνω από 50%.
Σε αντίθεση με το 2012, ο όγκος του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πλέον συγκριτικά μικρό, εκτιμώμενο στο 13% του συνολικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης