Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κερδίζει έδαφος το σενάριο των πρόωρων εκλογών - Τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Κερδίζει έδαφος το σενάριο των πρόωρων εκλογών - Τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές θα καθορίσει τις εξελίξεις
Το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές είναι αυτό που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων με το σενάριο των εκλογών να μπαίνει για τα καλά πλέον στο παιχνίδι.
Το καθιστούν σαφές ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, τα οποία υποστηρίζουν ότι εάν η συμφωνία δεν κινείται στα «όρια ενός έντιμου συμβιβασμού» που θα δίνει προοπτική για την επόμενη ημέρα, τότε η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος.
«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λαϊκή επιταγή. Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν υπογράψουμε» υποστήριξε χθες ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα που δεν είναι σε ένα συμβατό πλαίσιο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία από την πλευρά της υπογραμμίζει πως η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν θα υπάρξει αλλά και ο «μετρημένος» Γ. Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς.
Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τελείωσε με τα βήματα προς τα πίσω και ότι δεν έχει άλλα περιθώρια υποχωρήσεων, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν σε σκληρά μέτρα και να εγείρουν νέες αξιώσεις.
Το κατά πόσο αυτή η τακτική (και από τις δύο πλευρές) αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που ως απώτερο στόχο έχει την αποκόμιση περισσότερων κερδών πριν κλείσει η συμφωνία, μένει να φανεί.
Προς το παρόν όμως όλα είναι ανοιχτά και όλα τα σενάρια πιθανά.
Με πιθανότερο σενάριο αυτό των εκλογών.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στηρίζεται σε 162 βουλευτές (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων).
Εάν 12 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ψηφίσουν τη συμφωνία (με το σκεπτικό ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή και εκτός του πλαισίου του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), τότε η δεδηλωμένη χάνεται και η χώρα πάει σε εκλογές, μια και το έτερο πιθανό σενάριο, αυτό μιας οικουμενικής κυβέρνησης υπό το σκεπτικό ότι άλλα κόμματα θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή, δεν «περπατά» στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να αποφέρει πολιτικό όφελος για το ΣΥΡΙΖΑ.
Με το σκεπτικό ότι θα εδραίωνε την πολιτική του κυριαρχία και παράλληλα θα «νομιμοποιούσε» την πολιτική του στροφή προς το «ρεαλισμό», εξουδετερώνοντας κάθε κριτική – από πολιτικούς αντιπάλους και κοινωνία – για «κωλοτούμπες», κοκ.
Το ιδανικό αυτό σενάριο όμως προσκρούει στην ασφυκτική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην εκτίναξη της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και του φόβου που θα νιώσουν οι Έλληνες πολίτες για την επόμενη ημέρα.
Δεδομένα που είναι αρκετά, ακόμα και για να αλλάξουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης