Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ο γάμος Ελλάδας - Ευρωζώνης ήταν άθλιος… αλλά το διαζύγιο θα είναι τρομακτικό!

FT: Ο γάμος Ελλάδας - Ευρωζώνης ήταν άθλιος… αλλά το διαζύγιο θα είναι τρομακτικό!
Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει!
Η Ελλάδα παραπαίει προς το χείλος του γκρεμού προειδοποιούν οι Financial Times, θεωρώντας απρόβλεπτες τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit!
«Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της βρετανική εφημερίδας, Martin Wolf, προσθέτοντας πως ο γάμος Ελλάδας – Ευρωζώνης ήταν άθλιος, αλλά το διαζύγιο θα είναι… τρομακτικό!
Η Ελλάδα, τονίζει ο αρθρογράφος των FT, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς δίχως την άμεση εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, εικοτολογεί ο Martin Wolf, η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, συνεπάγοντας επί της ουσίας τη διακοπή της χρηματοδότησης τους.
«Δίχως συμφωνία, η χρεοκοπία θα είναι άμεση και οι τράπεζες σύντομα θα κλείσουν» επισημαίνει ο αναλυτής, διατείνοντας ωστόσο πως η «μουσική» που αναδύεται από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι αρκετά παράφωνη…


Martin Wolf column data


Γατί η επίτευξη συμφωνίας έχει αποδεχθεί τόσο δύσκολη απόφαση;
Παραπέμποντας σε έκθεση της Goldman Sachs, οι Financial Times επισημαίνουν πως οι ευρωπαϊκές αρχές διαπραγματεύονται στη βάση τριών αξιώσεων:
- Η παραμονή στην Ευρώπη απαιτεί την περαιτέρω οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας
- Η πρόσθετη βοήθεια θα είναι υπό όρους
- Θα υπάρχει εξωτερική εποπτεία
Στον αντίποδα, η Ελλάδα, η οποία εκλέχθηκε με την υπόσχεση «ναι στο ευρώ, όχι στη λιτότητα», θεωρεί ανεπίτρεπτες και τις τρεις αξιώσεις των δανειστών.
«Η επίτευξη συμφωνίας δεν πρέπει να θεωρείται αδιανόητη, καθώς η Ευρωζώνη εμφανίζεται πρόθυμη να προβεί σε παραχωρήσεις» εκτιμά ο αρθρογράφος.


Martin Wolf column data


Όμως, συνεχίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, καθώς αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, επιθυμούν την «τιμωρία» του προκειμένου να αποφευχθεί μία γιγάντωση των εγχώριων ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων.


Martin Wolf column data


Τι θα συμβεί τελικά;
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την τελική προθεσμία, αναγράφει ο Martin Wolf, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - τουλάχιστον τεχνικά - και η κατάσταση στην οικονομία θα είναι ανυπόφορη.
Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει συμφωνία, το μείζον ερώτημα θα έγκειται στον τρόπο διασφάλισης μίας βιώσιμης πορείας για την ελληνική οικονομία.
Πάντως, σημειώνει ο αρθρογράφος, για να επιτευχθεί η συμφωνία απαιτείται χρόνος και κυρίως, γενναίες οπισθοχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Σε διαφορετική περίπτωση, αντιτείνει, οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι απρόβλεπτες, παρά το περιορισμένο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.
«Μία νέα αποτυχία θα προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στο βουνό των λαθών της Ευρώπης» καταλήγει ο M. Wolf.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης