Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σε πολιτική λύση μέχρι την Παρασκευή ευελπιστούν οι πιστωτές – Ετοιμάζεται το τελικό κείμενο

FT: Σε πολιτική λύση μέχρι την Παρασκευή ευελπιστούν οι πιστωτές – Ετοιμάζεται το τελικό κείμενο
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι σκεπτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν συμφωνηθεί και αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν
Στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ευελπιστούν οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Peter Spiegel στους Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι έχουν αφήσει τα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιάσουν στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο οι επικεφαλής των τριών διεθνών πιστωτών της Ελλάδας περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το τι απαιτούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια της τελευταίας δόσης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης, στο Βερολίνο, Merkel, Hollande, Lagarde και Draghi.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το τι διαμείφθηκε στις συνομιλίες στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν σχετικά με το αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο συμπεφωνημένο κείμενο οι φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι σκεπτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν συμφωνηθεί και αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται ο P. Spiegel, «υπάρχει μια συμφωνία στα κείμενα, οι απόψεις είναι πιθανόν πιο μακριά».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι συνομιλίες έχουν αποφέρει σε μια πολύ σημαντική αλλαγή στην συνεχιζόμενη ελληνική κρίση εδώ και πάνω από τρεις μήνες, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι ένα τελικό κείμενο στο οποίο θα υπογραμμίζεται τι αναμένεται να κάνει η Αθήνα, μπορεί να συμφωνηθεί μέχρι το πέρας της Πέμπτης.
Εν συνεχεία, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα παρουσιάσουν την πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση ή κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.
Όποιος τρόπος και αν επιλεγεί, σημειώνεται, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μια πολιτική συμφωνία αρχών μπορεί να υπάρξει πριν η Αθήνα θα κληθεί να πληρώσει τα 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ επιπλέον ποσό 1,2 δισ. ευρώ, με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να ελπίζουν σε πλήρη συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η οποία θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή περιγραφή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ ανησυχούν ότι παρά μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η Ελλάδα ίσως να εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να δεχθεί την κοινή αυτή θέση.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα για τα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει και ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες.
Πέραν των συζητήσεων στο Βερολίνο, οι πιστωτές μελετούν ένα σχέδιο ώστε η Ελλάδα να περάσει το καλοκαίρι, καθώς ο χρόνος έχει εξαντληθεί ώστε να συμφωνήσουν ένα νέο σχέδιο διάσωσης όταν το τρέχον λήξει στα τέλη του μήνα.
Ένα σχέδιο υπό εξέταση θα ήταν η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη της τρέχουσας συμφωνίας, ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, κεφάλαια διάσωσης 10,9 δισ. ευρώ που παρέμεναν αχρησιμοποίητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας τους, με την έννοια να χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο, ήτοι ως μια συμβατική βοήθεια διάσωσης, που η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Και οι δύο πληρωμές είναι έναντι της ΕΚΤ, η οποία διακατέχει τα ελληνικά ομόλογα, με την πρώτη να ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ και τη δεύτερη σε 3,2 δισ. ευρώ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης