Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Στο απροχώρητο η κρίση στην Ελλάδα – Πώς θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ η Αθήνα

CNN Money: Στο απροχώρητο η κρίση στην Ελλάδα – Πώς θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ η Αθήνα
Αναλυτές της Moody's αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα εκδώσει το δικό της νόμισμα μόνο αν δεν έχει άλλη εναλλακτική
Εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε και πλέον είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από αποπληρωμές μεγάλων ποσών αυτό τον μήνα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Money.
Στο άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθεί πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίση και ποια τα στάδιά της, με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Κρίσιμες στιγμές

Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και χρειάζεται επειγόντως την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απελευθερώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ μόνον αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο χρόνος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μετρά αντίστροφα, το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιου και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπους για να χρηματοδοτηθεί μόνη της.
Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι πάντα πιθανή, παρά το χάσμα που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ο κίνδυνος αποτυχίας αυξάνεται.
Η Αθήνα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να παραμείνει φερέγγυα τον περασμένο μήνα Μάιο, κάνοντας… επιδρομή στα έκτακτα αποθεματικά της και αναγκάζοντας φορείς του δημοσίου να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους.

Οι αποπληρωμές δόσεων

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο περί το 1,6 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, αν και μπορεί να της επιτραπεί να καταβάλει αυτή τη δόση αργότερα μέσα στον μήνα.
Ωστόσο, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι υποχρεώσεις της είναι σε προτεραιότητα.
Το ΔΝΤ, σημειώνεται, είναι το τελευταίο καταφύγιο και αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, δεν θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από αλλού.

Τράπεζες

Μια αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι καταθέτες θα ανησυχούν ότι τα χρήματά τους θα χάσουν την αξία τους αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες, σημειώνεται, έχουν ήδη δει πολλές εκροές κεφαλαίων φέτος εξαιτίας της αντιπαράθεσης και του αδιεξόδου στις συνομιλίες Αθήνας – πιστωτών.
Αυτό που διατηρεί τις τράπεζες να είναι φερέγγυες μέχρι τώρα είναι τα χρήματα του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ και αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να παράσχει χρήματα στο σύστημα.
Η Ελλάδα τότε θα αναγκαζόταν να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα τις τράπεζές της, όπως έκανε η Κύπρος πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να περιορίσει τη ζημία.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να… αγοράσει χρόνο για νέες συνομιλίες, ή η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς όσον αφορά το πόσα χρήματα θα μπορούν να αποσύρουν οι Έλληνες από τους λογαριασμούς τους ή πόσα θα βγάζουν εκτός χώρας.

Παράλληλο νόμισμα

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και εν μέσω αυτού του φρικτού σεναρίου.
Θα μπορούσε να εκδώσει IOUs, ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό της χώρας, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα λιγοστά ευρώ προκειμένου να πληρώσει τα χρέη της προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Έλλειψη ευρώ

Ωστόσο, από κάποιο σημείο και μετά, τα IOUs θα πρέπει να μετατραπούν σε ρευστό και τότε είναι που η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και να τυπώσει δικό της χρήμα.
Αναλυτές της Moody's αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα εκδώσει το δικό της νόμισμα μόνο αν δεν έχει άλλη εναλλακτική.
Είναι πιθανόν το νέο νόμισμα να χάσει πολύ γρήγορα την αξία του, κάτι που αν και αρχικά θα ήταν ιδιαίτερα επίπονο, τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Ένα φθηνότερο νόμισμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNN Money, θα καθιστούσε την Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και ελκυστική σε τουρίστες και επενδυτές.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης