Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Τριπλασίασε τη δύναμή του το Ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων στις σημερινές τοπικές εκλογές

Αυστρία: Τριπλασίασε τη δύναμή του το Ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων στις σημερινές τοπικές εκλογές
O τριπλασιασμός της δύναμης της Ακροδεξιάς στη Styria, αποδίδεται στον πρωτοφανή σε σκληρότητα ξενοφοβικό προεκλογικό της αγώνα
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων είναι ουσιαστικά ο νικητής των τοπικών εκλογών σε 2 από τα 9 κρατίδια της Αυστρίας, που διεξήχθησαν σήμερα.
Παρότι το κόμμα, που ίδρυσε Jörg Haider και συγκυβέρνησε τη χώρα σε εθνικό επίπεδο το διάστημα 2000-2006, παρέμεινε τρίτη πολιτική δύναμη, είναι το μόνο που αύξησε σημαντικά τη δύναμη του την ώρα που τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν πολλούς ψηφοφόρους.
Το μεγαλύτερο των δύο κρατιδίων, στη Styria, των 965.000 ψηφοφόρων, το Κόμμα των Ελευθέρων σχεδόν τριπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με εκείνο πριν από πέντε χρόνια, από το 10,6% σε 26,9%, πλησιάζοντας απειλητικά τα δύο πρώτα κόμματα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσα από το 38,2% στο 29%, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα μείωσε τη δύναμή του από το 37,2% σε 28,6%.
Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι Πράσινοι, από το 5,5% στο 6,7%, αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, από το 4,4% στο 4,2%, ενώ δεν πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή τόσο το κόμμα του εκκεντρικού Αυστρό-καναδού πολυεκατομμυριούχου
Frank Stronach, "Ομάδα Stronach", όσο και το νεόκοπο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).
Λιγότερο υψηλή ήταν η άνοδος του Κόμματος των Ελευθέρων στο δεύτερο ομόσπονδο κρατίδιο, στο Burgenland (αριθμός ψηφοφόρων 250.000), όπου συγκέντρωσε ποσοστό 15% αντί του 9% στις εκλογές του 2010, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν και εδώ απώλειες, μικρότερου όμως μεγέθους, και να βρεθούν οι Σοσιαλδημοκράτες στο 41,8% έναντι του 48,3% , και το Λαϊκό Κόμμα στο 29,1% (34, 6%).
Βελτιωμένο στο Burgenland είναι το ποσοστό των Πρασίνων από το 4,2% πριν από πέντε χρόνια στο 6,4%, ενώ εκτός τοπικής Βουλής θα βρεθεί τόσο η "Ομάδα Stronach " όσο και το ΝΕΟΣ, με την ανεξάρτητη "Λίστα Burgenland " να εξασφαλίζει την είσοδό της, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 4,9%.
Τόσο εκπρόσωποι των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, όσο και αναλυτές, ανάγουν τον άνευ προηγουμένου σχεδόν τριπλασιασμό της δύναμης της Ακροδεξιάς στο ομόσπονδο κρατίδιο της Styria, στον πρωτοφανή σε σκληρότητα και άκρα ξενοφοβικό προεκλογικό της αγώνα, με υποδαύλιση μίσους και διασπορά φόβου.
Ο Σοσιαλδημοκράτης τοπικός κυβερνήτης στη Styria, Frans Fobes, ο οποίος προεκλογικά είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση που το ποσοστό του κόμματός του στις σημερινές εκλογές δεν υπερέβαινε το 30% –έχοντας πέσει σήμερα στο 29%– σε αποψινές του δηλώσεις ανέφερε ότι θα αναμένει την απόφαση των ανώτερων οργάνων του κόμματος μετά τις αυριανές διαβουλεύσεις τους και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης