Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. Wolf (FT): Σοβαρός ο αντίκτυπος ενός Grexit στη σταθερότητα της Ευρωζώνης

M. Wolf (FT): Σοβαρός ο αντίκτυπος ενός Grexit στη σταθερότητα της Ευρωζώνης
Η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα ανάπτυξης και όχι μόνο διαρθρωτικής προσαρμογής
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του δημοσιογράφου και αναπληρωτή διευθυντή της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, Martin Wolf, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη «Ο Κύκλος της Οικονομίας του Sitges», που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, μεταξύ άλλων θεμάτων, δεν έλειπαν και οι αναφορές για το ελληνικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της και ότι η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα ανάπτυξης και όχι μόνο ως πρόβλημα διαρθρωτικής προσαρμογής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Wolf, είναι ότι έχει «ένα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα και μια πολύ πρωτόγονη οικονομία, που δεν πρόκειται να αλλάξουν εν μιά νυκτί», διότι η Ελλάδα πρέπει να μεταμορφώσει όλο το πολιτικό και κοινωνικό της σύστημα.
Όσον αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ο Wolf δήλωσε άγνοια αν θα συνεχίσει ή όχι στην Ευρωζώνη η χώρα, αν και εξέφρασε την άποψη ότι μια αποχώρησή της θα είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στη σταθερότητα της Ευρωζώνης και το ευρωπαϊκό σύστημα θα χρειαζόταν να ενισχυθεί προκειμένου να λειτουργήσει.
Παράλληλα, η έξοδος της Ελλάδας θα καθιστούσε σαφές ότι η Ε.Ε. «δεν είναι μια αμετάκλητη νομισματική ένωση» και αυτό θα υποδήλωνε ότι κάθε φορά που μια χώρα έχει σοβαρά προβλήματα, «θα υπάρχουν εικασίες σχετικά με μια έξοδό της, κάτι που θα επιδεινώσει την κρίση».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης