Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ενώ η Ελλάδα μονοπωλεί το ενδιαφέρον, τα προβλήματα της Ιταλίας συσσωρεύονται

CNBC: Ενώ η Ελλάδα μονοπωλεί το ενδιαφέρον, τα προβλήματα της Ιταλίας συσσωρεύονται
Αντιμέτωπος με δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi
Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας μονοπωλούν οι εξελίξεις περί την Ελλάδα, ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi αντιμετώπισε αθόρυβα μερικούς πολύ σκληρούς μήνες, σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο ιταλός πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της αργής οικονομικής ανάπτυξης.
Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για τον Matteo Renzi, ο οποίος αυτό το σαββατοκύριακο θα έρθει αντιμέτωπος με 22 εκατ. ψηφοφόρους σε επτά περιοχές και περισσότερους από 1.000 δήμους στην Ιταλία.
Στο εσωτερικό μέτωπο, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την απόφαση δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, βάσει της οποίας η ιταλική κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 14,2 δισ. ευρώ.
Όμως, πάνω απ' όλα αυτά είναι οι κατηγορίες για πολιτική διαφθορά και τη σύνδεση του Δημοκρατικού Κόμματος του Renzi με το οργανωμένο έγκλημα.
Στο διεθνές σκηνικό, το σχέδιο του ιταλού πρωθυπουργού για μια συμφωνία με την Ε.Ε. όσον αφορά την κρίση του μεταναστευτικού έχει ναυαγήσει, καθώς μια σειρά από κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ανάπτυξη

Εν τω μεταξύ, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε απασχόληση και τραπεζικό τομέα έχουν αποφέρει αποτελέσματα, με την ιταλική οικονομία να παρουσιάζει… σημάδια ζωής, επεκτεινόμενη κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, την πρώτη άνοδο από το τρίτο τρίμηνο του 2013, καθώς το πιο αδύναμο ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου ώθησαν τη χώρα να εξέλθει της μακράς ύφεσης στην οποία είχε εισέλθει.
Τα οικονομικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν και στα πρόσφατα για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αν και η ανεργία κινείται ανοδικά, φθάνοντας το 13% τον Μάρτιο.

Νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αν και το Δημοκρατικό Κόμμα είδε πρόσφατα την υποστήριξη των πολιτών να περιορίζεται ελαφρώς, ωστόσο εκτιμάται ότι θα νικήσει σε τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά περιφέρειες, λαμβάνοντας το 37% των συνολικών ψήφων.
Βεβαίως, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο του 40,8% που είχε επιτύχει το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014, όμως δεν παύει να είναι σημαντικό.
Η ψήφος αυτή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα τεστ για τη λαϊκή στήριξη προς τον Renzi και την μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Περιφέρειες – κλειδιά

Από τις περιφέρειες – κλειδιά για τον Renzi είναι αυτή της Καμπάνια στον νότο και της Λιγουρίας στον βορρά.
Στη Λιγουρία, οι ισχυρισμοίπερί νοθείας τον Ιανουάριο, οδήγησαν σε ρήξη μέσα στο κόμμα.
Πλέον, οι ψηφοφόροι του Renzi θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του υποψήφιού του και ενός άλλου, που έχει την υποστήριξη αντιφρονούντων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που θέλουν να υποβαθμίσουν την ηγεσία του Rezni.
Η διαιρεμένη ψήφος μπορεί να δώσει εν τέλει τη νίκη στον κεντροαριστερό υποψήφιο και περισσότερα αριστερά μέλη του κόμματος του Renzi να αποφασίσουν να φύγουν.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη Γερουσία, όπου ο ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και νόμους για την εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον Wolfang Piccoli της Teneo Intelligence, «και τα δύο αυτά μέτρα αντιμετωπίζουν την έντονη αντίθεση της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, με την κυβέρνηση να απολαμβάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία με μόνο 10 ψήφους».
Όπως αναφέρει, την επαύριο των εκλογών αν περισσότεροι αριστεροί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αποφασίσουν να αποσύρουν τη στήριξή τους ή να αποχωρήσουν από το κόμμα, ο Renzi ίσως να αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές.
Ένα ακόμη στοιχείου που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ότι οι μετρήσεις γνώμης στην Ιταλία είναι καταφανώς ανακριβείς, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το θέμα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης