Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο μηχανισμοί στηρίζουν ενεργά την Ελλάδα με 290 δισ και την βγάζουν από το αδιέξοδο – Έρχεται αύξηση εντόκων

Δύο μηχανισμοί στηρίζουν ενεργά την Ελλάδα με 290 δισ και την βγάζουν από το αδιέξοδο – Έρχεται αύξηση εντόκων
O επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi και ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling έχουν στηρίξει την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ και ο ESM αποτελούν τους δύο μηχανισμούς που έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα.
Ενδεικτικά μόνο πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο θεσμοί – μηχανισμοί έχουν στηρίξει με 290 δισεκ. ευρώ.
O επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi και ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling έχουν στηρίξει την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ μέσω της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει στηρίξει με 117 δισεκ. ενώ κατέχει και 27 δισεκ. ελληνικών ομολόγων εκ των οποίων 6,7 δισεκ. περίπου λήγουν 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που αποτελεί την εξέλιξη του EFSF έχει καταβάλλει στην Ελλάδα 145 δισεκ. ευρώ.
Δυο θεσμοί έχουν στηρίξει την Ελλάδα με 290 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ όλο αυτό το διάστημα κράτησε θεσμική και άριστη στάση προς την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Τήρησε τους θεσμικούς κανόνες και στήριξε τις ελληνικές τράπεζες παρέχοντας ρευστότητα 117 δισεκ. εκ των οποίων 80,2 δισεκ. μέσω του ELA και δεν αύξησε τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι αν υπάρξει συμφωνία επικυρωμένη από το Eurogroup θα αυξήσει και το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ. και αυτό αναμένεται να συμβεί μετά τις 10 Ιουνίου.
Ο ESM από την πλευρά του δάνεισε στην Ελλάδα χρηματοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα φέρεται ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Με βάση ορισμένα σχέδια που έχουν εξεταστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι 4 δόσεις στο ΔΝΤ του Ιουνίου ύψους 1,53 δισεκ. και οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2014 ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ να τις πληρώσει ο ESM από τα κεφάλαια που διαθέτει μέσω του ΤΧΣ.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό ο ESM πήρε τα 11,4 δισεκ. που κατείχε το ΤΧΣ ως απόθεμα κεφαλαίου μαζί με τα 1,2 δισεκ. κέρδη και τα διακρατεί…προς μελλοντική αξιοποίηση.
Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ESM για να χρηματοδοτήσει επί κεφαλαίων που έχουν ήδη εγκριθεί χρειάζεται μόνο το πράσινο φως του Eurogroup άρα είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Αναζητείται μια φόρμουλα ώστε ο ESM να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς τα κεφάλαια του ΤΧΣ να περάσουν….από την Ελλάδα, δηλαδή απευθείας ο ESM να πληρώσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος.

(πρώτη ενημέρωση 27 Μαΐου 2015, 00:02)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης