Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Αθήνα και Βερολίνο υποβαθμίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Financial Times: Αθήνα και Βερολίνο υποβαθμίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας
Γερμανοί αξιωματούχοι χαιρετίζουν την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει στο ακέραιο τις δόσεις προς το ΔΝΤ
Παρά το πλήθος στοιχείων που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, Αθήνα και Βερολίνο υποβαθμίζουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Ελλάδα και Γερμανία επιχειρούν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά το γεγονός πως τα διαθέσιμα δεδομένα συνηγορούν το αντίθετο.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τις 5 Ιουνίου, ημέρα πληρωμής των 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ, Ελλάδα και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Παράλληλα, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις απειλές της Αθήνας περί στάσης πληρωμών, σε ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσεις στις 5 Ιουνίου» υπερθεματίζουν πηγές του Βερολίνου.
Η πληρωμή της 5ης Ιουνίου, εξηγούν οι Financial Times, είναι η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις του Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται εν συνεχεία, ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως τα νέα φορολογικά μέτρα αναμένεται να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 3 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες.
«Η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε στο Brussels Group, αλλά η Ελλάδα διαφώνησε και η πρόταση αποσύρθηκε» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Πάντως, οι Financial Times υπενθυμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποσύρει τον Γ. Βαρουφάκη από την πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης, ως δείγμα καλής θελήσεως προς του δανειστές.
Τους πρώτους 4 μήνες του 2015, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, η Αθήνα περιέκοψε κατά 2 δισ. ευρώ ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Γερμανοί αξιωματούχοι χαιρετίζουν την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει στο ακέραιο τις δόσεις προς το ΔΝΤ.
Από την πλευρά της Κομισιόν, υπερθεματίζει η βρετανική εφημερίδα, ο Pierre Moscovici εκφράζει την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
«Δεν υπάρχει Plan B» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης