Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Διαμάχη ΙΟΒΕ - ΓΣΕΕ για την αναγκαιότητα προσφυγής στην τρόικα

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Διαμάχη ΙΟΒΕ - ΓΣΕΕ για την αναγκαιότητα προσφυγής στην τρόικα
Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη
(upd) Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή, πρώτη ημέρα ακροάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Μνημόνια, καθώς οι πρώτοι μάρτυρας παραθέτουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα προσφυγής στο διεθνή μηχανισμό στήριξης.
Καταθέτοντας στα μέλη της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, Τ. Αθανασόπουλος και Ν. Βέττας, χαρακτήρισαν μονόδρομο την υπογραφή των μνημονίων, υπεραμυνόμενοι των προγραμμάτων προσαρμογής.
Όπως εξήγησαν αμφότεροι, η άλλη εναλλακτική λύση ήταν η πτώχευση της χώρας.
Βέβαια, αναγνώρισαν την ύπαρξη λαθών και αστοχιών, ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση πως έαν είχαν γίνει νωρίτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι συνέπειες του μνημονίου θα είχαν λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη απόδοση.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης εξέφρασε την πεποίθηση πως το μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Όπως υπογράμμισε ενώπιον της Επιτροπής, η τρόικα βάσισε τις πολιτικές της για το μνημόνιο σε λάθος στοιχεία, απορρίπτοντας εκείνα της παρέθετε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο προειδοποιούσε για την αποτυχία του προγράμματος.
«Μπορούσαμε να το αποφύγουμε το μνημόνιο με πιο ευέλικτα μέτρα», τόνισε ο Σ. Ρομπόλης.
«Οι δικές μας προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα τα στοιχεία της τρόικας έπεσαν έξω, διότι δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα της Επιτροπής
• Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
• Εκπρόσωποι ΙΟΒΕ
• Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
• Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
• Κωνσταντίνος Κόλλιας ή άλλος εκπρόσωπος του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Ας σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Βίτσας, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών την προσκόμηση όλων των δανειακών συμβάσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Παράλληλα, στην Επιτροπή θα κατατεθούν και τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ, των Συνόδων Κορυφής και του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης