Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Τιμωρία για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές – Αξιοσημείωτη πορεία για Ciudadanos, Podemos

Ισπανία: Τιμωρία για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές – Αξιοσημείωτη πορεία για Ciudadanos, Podemos
 Ισχυροποιήθηκε το Podemos κυρίως στην Μαδρίτη...
(upd) Οι ισπανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στην Ισπανία, δίνοντας αξιοσημείωτη υποστήριξη στα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα Podemos και Ciudadanos που κεφαλαιοποίησαν τον θυμό των ισπανών πολιτών για την υψηλή ανεργία, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τη διαφθορά.
Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο σε μόλις τρεις από τις 13 περιφέρειες που εξέλεξαν κοινοβούλιο την Κυριακή.
Πρόκειται για μια αντιστροφή της κυριαρχίας του κόμματος το 2011, όταν κέρδισε 10 περιφέρειες, εκ των οποίων τις 8 με απόλυτη πλειοψηφία.
Αν και σε εθνικό επίπεδο το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy έλαβε τις περισσότερες ψήφους, θα μπορούσε να δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να σχηματίσει λειτουργικές κυβερνήσεις σε πολλά από τα πρώην προπύργιά του, μεταξύ των οποίων και στη Μαδρίτη, χωρίς την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.
«Πρόκειται για μια βίαιη αφύπνιση της ισπανικής κοινωνίας προς ένα κόμμα που απόλαυσε την ηγεμονία του σε μέρη αυτής της χώρας», σημειώνει στο MarketWatch ο καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Comillas Pontifical στη Μαδρίτη, Emilio Saenz-Frances.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η ψήφος αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την ισπανική πολιτική σκηνή, υποχρεώνοντας τα ταπεινωμένα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου να καταφύγουν σε «παζάρια» και σε δημιουργία συμμαχιών με αντίπαλα κόμματα προκειμένου να διασφαλίσουν τη διακυβέρνηση.
Σε μια πιθανή «πρόγευση» των εθνικών εκλογών που θα λάβουν χώρα στα τέλη του τρέχοντος έτους, με τον νυν πρωθυπουργό Rajoy να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία, το ποσοστό του κόμματός του σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 37% που είχε στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι ψηφοφόροι κινήθηκαν προς τα δύο νεοσχηματισθέντα κόμματα, το αριστερό Podemos και το κεντροδεξιό Ciudadanos.
Η ύφεση και η κρίση χρέους των τελευταίων ετών στην Ευρώπη βοήθησαν επίσης στην ίδρυση τέτοιου είδους κομμάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του MarketWatch και επισημαίνεται η επικράτηση στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που μοιάζει πολύ με το ισπανικό Podemos.
Το Podemos δημιουργήθηκε από το κίνημα των Αγανακτισμένων, που γέμισαν τις πλατείες στο κέντρο της Μαδρίτης το 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης.
Τα δεινά του κόμματος του πρωθυπουργού Rajoy απεικονίστηκαν με τα μελανότερα χρώματα στη Μαδρίτη, όπου το Λαϊκό Κόμμα είχε τη διακυβέρνηση εδώ και 26 χρόνια, με την εκπρόσωπος του κόμματος, από τις πιο έμπειρες πολιτικούς Esperanza Aguirre να καταλαμβάνει μόλις μία έδρα περισσότερη στο δημοτικό συμβούλιο από ό,τι η κύρια αντίπαλός της, Manuela Carmena, μια 71χρονη πολιτικό που ηγήθηκε του αριστερού συνασπισμού που υποστηρίζεται από το Podemos.
Η Aguirre, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της στη Μαδρίτη, θα χρειαστεί τη στήριξη των μικρότερων κομμάτων, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σε περίπτωσή που το Podemos συμμαχήσει με άλλα αριστερά κόμματα εναντίον της.
Το Λαϊκό Κόμμα, όμως, δεν ήταν το μόνο κόμμα του πολιτικού κατεστημένου της Ισπανίας που υπέστη την οργή των ισπανών ψηφοφόρων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είδε το ποσοστό του σε εθνικό επίπεδο να μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 25%.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Το Partido Popular (PP) δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις περιφέρειες ενώ διατήρησε την αυτοδυναμία μόνο στις αυτόνομες πόλεις της Θέουτα και της Μελίγια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία που διεξήχθησαν στις 24 Μάιου του 2015.

Το Podemos πήγε καλά στην Μαδρίτη αλλά συνολικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά όσο παρουσιάζονταν στις δημοσκοπήσεις.
Στην Μαδρίτη, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις δημοτικές εκλογές καθώς ήρθε πρώτο κόμμα με απώλειες, αλλά μπορεί να χάσει τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου.
Το κυβερνών κόμμα πήρε 21 έδρες, αλλά το Ahora Μαδρίτης, που υποστηρίζεται από το σοσιαλιστικό κόμμα Podemos, πήρε 20.
Το Ahora Μαδρίτης θα μπορούσε τώρα να σχηματίσει συνασπισμό με τους σοσιαλιστές που ήρθε τρίτη δύναμη.
Ακόμα, το PP είναι το μεγαλύτερο κόμμα στις περισσότερες κοινότητες, εκτός των Καναρίων Νήσων, Αστούριας και Extremadura Εστρεμαδούρα, όπου κέρδισε το PSOE δηλαδή οι Σοσιαλιστές.
Στην Μαδρίτη το PP έχει υποστεί σοβαρή πολιτική ζημία  χάνοντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων της, όπως και στην Βαρκελώνη.
Συγκεκριμένα, το PP έχασε πάνω από 2.600.000 ψήφους σε αυτούς τους δήμους.
Το PSOE δηλαδή οι σοσιαλιστές έχασαν 850.000 ψήφους, ενώ UPyD των Βάσκων έχασε  σχεδόν το ήμισυ των ψήφων που έλαβε το 2011.
Στην περίπτωση της Ενωτικής Αριστεράς, έχασε περίπου το 1/3 των ψήφων που έλαβε το 2011.
Με κοντά στο 100% των καταμετρημένων ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Castilla-La Mancha.
Το κόμμα της Maria Dolores de Cospedal παίρνει 16 βουλευτές, το PSOE 14.
Το 2011 το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει 25 έδρες και το PSOE 24.
Στην Μαδρίτη κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.
Το PP έλαβε 21% με δεύτερο το PSOE.
Το ΡΡ κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στην Αραγονία με 21 έδρες (τώρα ήταν 30)
Στις Βαλεαρίδες Νήσους, το PP εξέλεξε 20 από 35 έδρες, οι Σοσιαλιστές 12 έδρες.
Στην Cantabria, το PP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο 43,57% των καταμετρημένων ψήφων, αν και παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, με 13 έδρες, ακολουθούμενο από το περιφερειακό ΛΔΚ, με 11 και το PSOE έξι.
Το PP του Juan Vicente Herrera είναι στα πρόθυρα της απόλυτης πλειοψηφίας στην Castilla και Leon, με 42 από τα 84 έδρες.
Στο La Rioja, το Λαϊκό Κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας το 38,4% των ψήφων.
Στη Βαλένθια, το ΡΡ παρουσίασε αξιοσημείωτη πτώση, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία του αλλά παρέμεινε πρώτη δύναμη.
Στην Ναβάρα κανένα κόμμα δεν κέρδισε την πλειοψηφία.
Στα Κανάρια Νησιά, το PSOE κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές.
Στην Αστούριας, το PSOE είναι το μεγαλύτερο κόμμα με 27,09% και 15 έδρες

Τι έδειξαν τα exit polls

Λιγότερο από 24% δίνουν τα πρώτα exit polls στο κυβερνών Λαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.
Οι Σοσιαλιστές δεν ξεπερνούν το 21% ενώ οι Κεντρώοι Πολίτες (Ciudadanos) και το Podemos φαίνεται να λαμβάνουν 18% και 17% αντίστοιχα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais .

Το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) ωστόσο φαίνεται ότι χάνει την Μαδρίτη για πρώτη φορά από το 1991 την οποία κερδίζουν οι Podemos οι οποίοι κερδίζουν και την Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με τα exit polls τα δύο νέα ισπανικά κόμματα Podemos και Ciudadanos σημείωσαν άνοδο στις τοπικές και τις περιφερειακές ψηφοφορίες.
Οι Ισπανοί έχουν σήμερα την ευκαιρία να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα τους που μαστίζεται από την λιτότητα και την ανεργία τα τελευταία 6 χρόνια.
Οι τοπικές εκλογές διεξάγονται στις 13 από τις 17 επαρχίες της χώρας, όπου τα περιφερειακά κοινοβούλια διαθέτουν ισχυρές εξουσίες σε ό,τι αφορά την παιδεία και την υγεία. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επίσης 8.122 δημάρχους μεταξύ των οποίων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνται τα προεόρτια των εθνικών εκλογών που διεξάγονται στο τέλος του χρόνου και προμηνύουν καθοριστική ήττα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση της Μαδρίτης τις τελευταίες δεκαετίες.
Πριν από 4 χρόνια το Λαϊκό κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy κέρδισε την πλειοψηφία στην περιφέρεια της Βαλένθια με 49% των ψήφων.
Στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 100 πολιτικοί του κόμματος στη Βαλένθια κατηγορήθηκαν ή ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα διαφθοράς ενώ το 2013 ο επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Castellon μπήκε φυλακή για τέσσερα χρόνια μετά από βαριές κατηγορίες.
Οσμή σκανδάλων προέρχεται και από τους Σοσιαλιστές, γεγονός που κάνει τους Ισπανούς να  στρέφοντας στα δύο νέα κόμματα για αλλαγή.
Τριάντα πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 46,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κλήθηκαν από το πρωί στις κάλπες, ενώ αναμένεται αυξημένη συμμετοχή των νέων, τους οποίους έχουν προσελκύσει οι καινούργιοι σχηματισμοί και μαστίζονται από την μεγάλη ανεργία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ισπανοί θέλουν αλλαγή. Κι αυτό που χρειάζονται είναι κυβερνήσεις που να κάνουν συμφωνίες και διάλογο» υποστηρίζει ο Jose Pablo Ferrandiz, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metroscopia.








Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης