Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο επικεφαλής της Morgan Stanley, J. Gorman, είναι λάτρης της ελληνικής κουζίνας - Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Ο επικεφαλής της Morgan Stanley, J. Gorman, είναι λάτρης της ελληνικής κουζίνας - Μια ενδιαφέρουσα ιστορία
Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια στον σαρκοβόρο τραπεζικό χώρο, νιώθει όπως ο Russell Crowe στην ταινία «Ο Μονομάχος» όταν βγαίνει στην αρένα
Πάνω από αυτό που θα λέγαμε «ένα ελληνικό μεζέ» ο αυστραλός επικεφαλής της Morgan Stanley, δίνει μια από τις συνεντεύξεις του στους Finacilan Times και τον Tom Braithwaite επιλέγοντας ένα ελληνικό εστιατόριο στην καρδιά του Manhattan, που τόσο λατρεύει.
Εχοντας δίπλα του γνωστές προσωπικότητες όπως ο Eliot Spitzer και τρώγοντας ελληνικούς μεζέδες, μιλά για τη λήψη δραστικών μέτρων στον τραπεζικό τομέα και τη συνεχιζόμενη έλξη που νιώθει για την απαιτητική αλλά πάντα σαγηνευτική Wall Street.
Ο James Gorman επέλεξε γι αυτή τη συνάντηση το «εστιατόριο Μήλος» στο Manhattan, που βρίσκεται μόλις λίγα οικοδομικά τετράγωνα από την έδρα της Morgan Stanley στην Times Square.
Το πανίσχυρο αφεντικό της Morgan Stanley, που δηλώνει «παίκτης του πόκερ» έως και τα 15 του χρόνια δεν θεωρείται συναισθηματικά ασταθείς όσο πολλά άλλα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
Στα 56 του χρόνια έχει καταφέρει να αλλάξει 4 φορές πορεία στην καριέρα του για να φτάσει πολύ σύντομα στην κορυφή της Morgan Stanley που διαχειρίζεται σήμερα, περιουσιακά στοιχεία ύψους 830 δις δολαρίων και απασχολεί 55 χιλιάδες εργαζομένους σε 43 χώρες.
Γεννημένος στη Μελβούρνη και παντρεμένος με μια «υγιείς αμερικανίδα» όπως σχολιάζει, προτιμά να τρώει υγιεινά αν και δεν μπορεί να απαρνηθεί την αυστραλέζικη κουλτούρα του με αρκετή δόση και επιρροή από Ελλάδα και να αντισταθεί στα αρνίσια παιδάκια, τις μπριζόλες και το μπάρμπεκιου.
Έτσι, πάνω από τα ελληνικά μεζεδάκια λέει πόσο τον σαγηνεύει ακόμη ο τραπεζικός κόσμος τον οποίο βρίσκει δυναμικό, δημιουργικό, με παγκόσμια επιρροή και ιδιαίτερα σέξι, ενώ δεν τον ελκύει καθόλου η αναπτυσσόμενη βιομηχανία της τεχνολογία στην οποία στρέφονται ακριβοπληρωμένα ανώτατα στελέχη τραπεζών.
Αυτό που εξακολουθεί να τον συναρπάζει σε αυτό τον χώρο, είναι το γεγονός ότι μπορεί να κάνει καριέρα εκατομμυρίων ο οποιοσδήποτε. Άνθρωποι από χαμηλές κοινωνικά τάξεις, μετανάστες που ήταν οι μόνοι στις οικογένειες τους που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσουν το αμερικανικό όνειρο.
Οπως άλλωστε και ο ίδιος, που ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά αλλά στράφηκε στα οικονομικά και άλλαξε την τρίτη του καριέρα από σύμβουλος επιχειρήσεων δουλεύοντας αρχικά για τη Merrill Lynch και από το 2006 για τη Morgan Stanley.
Κι ενώ τα μεζεδάκια κατακλύζουν το τραπέζι με το λευκό τραπεζομάντιλο, ο James Gorman θυμάται όταν το 2004 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και άρχισε να εμπλέκεται έμεσα με την αμερικανική πολιτική.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του δημοσιογράφου TomBraithwaite είναι μάλλον ψηφοφόρος των δημοκρατικών.
Όταν ερωτάται όμως εάν νιώθει άβολα με το γεγονός ότι μόνο τα ετήσια του μπόνους ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά, όταν η πλειονότητα των αμερικανών ζει με ελάχιστα δολάρια, απαντά με αρκετή δόση σαρκασμού ότι «ο οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να γίνει σαν κι αυτόν. Νικητής».
Ο ίδιος πάντως, μετά από τόσα χρόνια σε ενα άκρως απαιτητικό και σαρκοβόρο εργασιακό χώρο, νιώθει όπως ο Russell Crowe στην ταινία «Ο Μονομάχος» όταν βγαίνει στην αρένα.
Όπως λέει «παρότι γνωρίζει πάντα ότι η πόρτα που θα ανοίξει μπροστά του θα απελευθερώσει ένα άγριο θηρίο έτοιμο να τον κατασπαράξει, πάντα στρέφεται στην ομάδα του για να καταφέρει να επιβιώσει».
Και είναι εκείνο το σημείο που ο Russell Crowe φωνάζει «οτιδήποτε είναι αυτό που θα προβάλει μπροστά μας, εμείς θα μείνουμε ενωμένοι» που λατρεύει περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 20:18 23 Μαίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης