Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβερνητική κρίση για να αποφύγει τα χειρότερα…

tags :
Barclays: Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβερνητική κρίση για να αποφύγει τα χειρότερα…
Η πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να αναδυθεί μέσα από: 1) μια αναδιάρθρωση της κυβέρνησης με αποχώρηση των πιο ριζοσπαστικών μελών,  2) δημοψήφισμα ή 3) πρόωρες εκλογές
Μια κρίση, και μάλιστα κυβερνητική, χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Barclays, για να αποφύγει την τρέχουσα κρίση, ώστε να καμφθεί το αίσθημα της αντίστασης τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στην κοινωνία.
Σύμφωνα με την τελευταία 18σέλιδη ανάλυση της Barclays, υπό τον τίτλο «Greece: A crisis to avert a crisis» (Ελλάδα: Μια κρίση για να αποφευχθεί μια κρίση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, παρά την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, μεγάλες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σε βασικούς τομείς και η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα επιδεινώνεται.
Είναι, επίσης, ασαφές κατά πόσον μια άλλη ελληνική προσπάθεια για μια «πολιτική» λύση στη σύνοδο κορυφής (21-22 Μαΐου) θα είναι επιτυχής.
Η Barclays πιστεύει ότι οι δεσμεύσεις πολιτικής που απαιτούνται για τη σύναψη συμφωνίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση που χρησιμεύει ως καταλύτης για την πολιτική αλλαγή.
Έτσι, ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής σε τεχνικό επίπεδο και μια σιωπηρή στροφή στις προεκλογικές υποσχέσεις, τότε είναι πιθανό να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση σε κρίση, αναγκάζοντας την σε μια αλλαγή της τρέχουσας μορφής.
Αυτή η πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να αναδυθεί μέσα από: 1) μια αναδιάρθρωση της κυβέρνησης με αποχώρηση των πιο ριζοσπαστικών μελών,  2) δημοψήφισμα ή 3) πρόωρες εκλογές.




Embedded image permalink


Η Barclays εκτιμά ότι το πρώτο σενάριο είναι το πιθανότερο, το οποίο φαίνεται το λιγότερο διασπαστικό, επιτρέποντας στην Ελλάδα σε «επιστροφή» προς μια προγραμματική συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου.
Εκτιμάται ότι το Eurogroup θα μπορούσε να βρει τρόπους για να γεφυρώσει το χάσμα της προσωρινής χρηματοδότησης (π.χ. καταβάλλοντας κέρδη από το πρόγραμμα SMP ή την αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης των εντόκων) αν κριθεί ότι οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του προγράμματος είναι καλές.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί η Barclays να πιστεύει ότι μια συμφωνία θα είναι τελικά το βασικό σενάριο, η δυναμική της αναγκαίας διαδικασίας είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Χωρίς μια συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινδυνεύει ουσιαστικά με μια «έξοδο» από την Ευρωζώνη, όπου η χρεοκοπία και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα γίνουν μόνιμα χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, τα σενάρια δύο και τρία θα είναι πιο αρνητικά, ενώ θα κριθούν έως τις 20 Ιουλίου, όταν και θα πρέπει να γίνει αποπληρωμή ομολόγων.
Αυτά θα ήταν τότε πιθανόν συνεπάγονται σημαντικές εκροές καταθέσεων και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ θα αυξηθεί ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων τον Ιούλιο.
Ο κίνδυνος είναι να μην υπάρξει «επιστροφή» από μια τέτοια πορεία, δηλαδή, να συνεχιστεί ο έλεγχος κεφαλαίων που μπορεί να οδηγήσει σε μια «τυχαία» έξοδο από την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, η Barclays επισημαίνει ότι η εμφανής αλλαγή στην λαϊκό αίσθημα μεταξύ του ελληνικού λαού μπορεί να διευκολύνει τον πολιτικό συμβιβασμό: η υποστήριξη για τη στρατηγική όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα «όργανα» έχει μειωθεί στο 35% το Μάιο από πάνω από 75% τον Φεβρουάριο.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (70%) θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην νομισματική ένωση.
Ωστόσο, ο χρόνος εξαντλείται, καθώς η κατάσταση της ρευστότητας της κυβέρνησης είναι πολύ σφιχτή.
Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων πληρωμής του Ιουνίου (1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ) φαίνεται δύσκολη, ενώ οι υποχρεώσεις στις 20 Ιουλίου (ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ) μάλλον απίθανο να καλυφθούν.



Embedded image permalink

Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ επί του παρόντος σχετικά καλό είναι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, αλλά η απόδοση δεν είναι βιώσιμη και είναι πιθανό να μετατραπεί σε ελλειμματικό το 2015, εάν δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής.



Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης