Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τραγέλαφος με το ΦΠΑ - Πάνε και έρχονται οι συντελεστές - Ποια σενάρια έχουν εξεταστεί

Τραγέλαφος με το ΦΠΑ - Πάνε και έρχονται οι συντελεστές - Ποια σενάρια έχουν εξεταστεί
Προτείνουν μειωμένο συντελεστή 12% (κατά άλλες πληροφορίες 11%) και διατήρηση του 23%
Τραγελαφικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ιστορία του ΦΠΑ, καθώς κάθε μέρα που περνάει βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο σενάριο για τους συντελεστές του φόρου.
Στο αλαλούμ με τις προτάσεις των προηγούμενων ημερών, προστέθηκε χθες άλλη μια, ευρωπαϊκής «κοπής», η οποία πυροδότησε νέο κύκλο εξειδικεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σκλήρυναν το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» προτείνοντας δύο συντελεστές που αν «ευδοκιμήσουν» θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατιμήσεις βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Προτείνουν μειωμένο συντελεστή 12% (κατά άλλες πληροφορίες 11%) και διατήρηση του 23%.
Η ελληνική πλευρά επιμένει σε τρεις συντελεστές και συγκεκριμένα 7%, 14% και 22% (με παραλλαγή στο 23%), με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο bonus των 3 μονάδων, στην περίπτωση που βρεθεί η νομική φόρμουλα, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%.
Η θέση των δανειστών για δύο συντελεστές φέρνει επιβαρύνσεις στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στον Τύπο και στα θέατρα, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 6,5%.
Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30- 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Έτσι, αν ο συντελεστής πάει από το 6,5% στο 11% ή στο 12%, τότε τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 135- 150 εκατ. ευρώ.
Μικρή θα είναι η ελάφρυνση για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις ιατρικές κλινικές, που σήμερα υπάγονται στο 13%.
Όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο συντελεστή 23%.
Η θέση της ελληνικής πλευράς κινείται στη λογική της ελάφρυνσης των ειδών διατροφής και των λελογισμένων αυξήσεων στα ξενοδοχεία και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενώ παρά την «κόκκινη» κάρτα στο σχέδιο για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να αναζητούν τη φόρμουλα με την οποία θα ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί επιστροφής ΦΠΑ, θα γίνεται επιστροφή κεφαλαίου. Δηλαδή, επιστροφή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στη διαφορά των δύο συντελεστών. Ωστόσο ακόμα κι έτσι ανακύπτουν πολλά τεχνικά προβλήματα.

M.X.
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 21 Μαίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης