Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Ζαν Κλάουντ Τρίκετ, η Εξεταστική για τα μνημόνια και οι πολιτικές ανεπάρκειες…

Ο Ζαν Κλάουντ Τρίκετ, η Εξεταστική για τα μνημόνια και οι πολιτικές ανεπάρκειες…
Οι πολίτες παρακολουθούν τις πραγματικές ελλείψεις και «κενά» του πολιτικού προσωπικού της χώρας
Το βίντεο με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη, η οποία διαβάζει τη λίστα με τα πρόσωπα που προτίθεται να καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στα μνημόνια είναι πραγματικά απολαυστικό.
Όσες φορές και αν το δει κανείς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη, κλήθηκε να αναγνώσει τον κατάλογο με τα ονόματα πασίγνωστων Ευρωπαίων και ξένων αξιωματούχων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην υπαγωγή της χώρας στη μνημονιακή εποχή, και το κυριότερο μονοπώλησαν τις ειδήσεις τα τελευταία χρόνια.
Κατά την ανάγνωση αυτή, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι, τα ονόματα των οποίων ήταν γραμμένα στα αγγλικά, «ξαναβαπτίστηκαν».
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ έγινε Ζαν Κλάουντ Τρίκετ, ο Κλάους Μαζούχ έγινε Κλάους Μάους, ο Ματίας Μορς έγινε Ματίας Μους ενώ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τη «γλίτωσε» χάρη στην επέμβαση συναδέλφου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λεκτικά λάθη είναι συνηθισμένα και σε γενικές γραμμές αποδεκτά, ιδιαίτερα από ανθρώπους που χειρίζονται δημόσια τον πολιτικό λόγο.
Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει.
Η κα.Κοζομπόλη είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια (πρόκειται για μείζον πολιτικό και εθνικό θέμα), και αν μη τι άλλο όφειλε να γνωρίζει λεπτομερώς τα πρόσωπα και το ρόλο που αυτά διαδραμάτισαν στην περίπτωση της Ελλάδας.
Για αυτό άλλωστε και τα καλεί το κόμμα της.
Η «παραποίηση» των ονομάτων των ξένων αυτών προσώπων υποδηλώνει τουλάχιστον μια σχετική άγνοια και έλλειψη προετοιμασίας, που με τη σειρά τους κάθε άλλο παρά ενισχύουν την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της Εξεταστικής Επιτροπής και κυρίως το αποτέλεσμα αυτής.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο βιογραφικό της πως μιλά γερμανικά και αγγλικά.
Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί πως πέρασε αρκετός καιρός από την εξάσκηση τους (μια και οι ξένες γλώσσες είναι σαν το ποδήλατο…), το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς – και δεδομένης της αναγνώρισης της δυσκολίας στην ανάγνωση των ξένων ονομάτων – δεν υπήρξε κάποια «πρόνοια» είτε από την ίδια είτε από κάποιον από τους επιστημονικούς συνεργάτες ή βοηθούς της να τη συνδράμει (γράφοντας π.χ. τα ονόματα στα ελληνικά) προκειμένου να αποφευχθεί η «πατάτα».
Ή πώς δεν επιλέχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ κάποιος άλλος βουλευτής, ο οποίος ενδεχομένως να ήταν πιο έτοιμος…
Σαφώς και το «ολίσθημα» της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι πρωτοφανές, καθώς αντίστοιχα ή και πολύ χειρότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στη Βουλή από διάφορους «εθνοπατέρες» (βλέπε τα περί κυρίας Κρούγκμαν).
Αλλά το περιστατικό αυτό δικαίως προκαλεί αρνητικά και περιπαικτικά σχόλια.
Κυρίως από όλους εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι αν και διαθέτουν εξαιρετικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία, έχουν βρεθεί στο περιθώριο και στην ανεργία.
Από όλους εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν τις πραγματικές ελλείψεις και «κενά» του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Από όλους εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν επιλέξει (αναγκαστικά ή όχι) να μείνουν και να εργαστούν στην χώρα, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο «αύριο», δίνοντας μάχη με κάθε είδους «ανεπάρκεια».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης